Wigilijne potrawywikipedia/przykuta/CC BY-SA 3.0

Oszczędź czas i nerwy. 4 tradycyjne dania wigilijne, które możesz przygotować kilka dni przed świętami

Wigilijne potrawy to dla wielu z nas prawdziwe wyzwanie. Każdy, kto choć raz przygotowywał wigilię dla całej rodziny, wie, z czym wiąże się ten obowiązek. Kilkanaście smacznych i gorących potraw jednego wieczoru dla niektórych wydaje się być niemożliwe. Ogromnym ułatwieniem może być przygotowanie potraw z wyprzedzeniem, dzięki czemu będziemy w stanie rozłożyć sobie cały proces przygotowań na kilka dni. Śledzie, pierogi czy bigos przygotowany wcześniej nadal będzie smakować idealnie.

Wigilijne potrawy wiążą się z tradycją. Wiele z nich jesteśmy w stanie zamienić na inne pozycje, co niejako wiąże się z indywidualnym podejściem i tradycją każdej rodziny. Przykładem może być tutaj podawana zupa. U jednych króluje na stole zupa grzybowa, u innych barszcz z aromatycznymi uszkami pełnymi farszu. Przepis na uszka podawaliśmy w tym artykule.

Nie trudno się jednak domyślić, że przygotowanie 12 potraw dla wielu gości jednego dnia jest rzeczą niemożliwą. Tym bardziej, jeśli nie mamy zbyt wielu rąk do pomocy. Warto zatem już teraz zabrać się za przygotowanie takich potraw, które mogą spędzić długi czas w lodówce, co tylko podkręci ich smak i aromat. Wśród takich potraw znajdziemy krokiety czy pierogi, które możemy zamrozić, ale i śledzie, bigos czy zakwas na czerwony barszcz.

Potrawy wigilijne, które możemy przygotować z wyprzedzeniem

Wiele spośród 12 klasyków nadaje się do przygotowania z wyprzedzeniem. Przede wszystkim możemy je mrozić lub po prostu przechowywać w lodówce. O odpowiednich sposobach na mrożenie pierogów pisaliśmy tutaj.

W przypadku pierogów nie ma drogi na skróty. Nie można również zapominać o przyrządzeniu idealnego farszu oraz samym procesie lepienia pierogów. Ta czynność jest w stanie pochłonąć sporo naszego czasu, dlatego nie należy zostawiać przygotowywania pierogów na sam koniec Możemy przyrządzić je nawet 2 tygodnie wcześniej i zamrozić. Odgrzane na patelni czy w garnku i tak będą smakować rewelacyjnie.

Warto pamiętać o tym, że jesteśmy w stanie mrozić je na surowo, ale i po wcześniejszym ugotowaniu czy blanszowaniu. To samo tyczy się farszu. Ten z kapustą i grzybami również możemy po porcjować i zamrozić, co pomoże nam później zaoszczędzić czas oraz usprawnić cały proces przygotowań.

Kawa przestała cię pobudzać z rana? Wszystko przez błąd, który na sumieniu ma wielu PolakówKawa przestała cię pobudzać z rana? Wszystko przez błąd, który na sumieniu ma wielu PolakówCzytaj dalej

Bigos to kolejna potrawa, która będzie smakować idealnie po wcześniejszym zamrożeniu

Bigos, podobnie jak farsz z kapusty i grzybów, również nadaje się do zamrożenia. Należy tylko pamiętać o tym, że możemy zacząć przygotowywać go najwcześniej 5 dni przed wigilią. W tym czasie idealnie się przegryzie, co sprawi, że wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą. Tuż po podaniu będzie zachwycał wyrazistością i aromatem. To jedna z klasycznych potraw, która cieszy się niesamowitym powodzeniem wśród smakoszy.

Bigos to również danie, które możemy jeść przez całe święta. Jeśli zostanie nam go trochę po kolacji wigilijnej, możemy po porcjować go w słoiki i przechowywać w lodówce. To również wpłynie na dodatkowe wzmocnienie smaku. W tym przypadku te kilka dni więcej może okazać się zbawienne dla osiągnięcia takiego aromatu, jaki kojarzy się z tym klasycznym, polskim daniem.

Warto przygotować również śledzie czy zakwas na barszcz

Przygotowanie śledzi możemy rozpocząć maksymalnie 3 dni przed świąteczną kolacją. Bez względu na dodatki, z jakimi je podajemy. Dotyczy to śledzi w oleju, śmietanie i jabłkach. Ryba powinna mieć czas, aby dobrze przesiąknąć składnikami i nabrać odpowiedniego smaku. Wstawienie śledzi do lodówki zagwarantuje osiągnięcie idealnego aromatu, ale i zachowanie świeżości.

Barszczu nie należy przygotowywać na ostatnią chwilę. Przede wszystkim powinniśmy unikać używania zakwasu prosto z butelki, który jest do kupienia w sklepach. Idealny, czerwony barszcz najlepiej będzie smakować na zakwasie przygotowanym samodzielnie. Za tę czynność należy zabrać się najpóźniej na 4 dni przed wigilijną kolacją. Ten czas zagwarantuje naszej miksturze idealny smak.

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy,gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł