Winogrona smakuję obłędnie w domowym kompocie.Instagram/@ile_smakow; pixabay/Couleur

Najlepszy okres na kompot z winogron. Nie trzeba wiele wysiłku, by raczyć się przepysznym napojem

Winogrona z własnej działki lub kupione w pobliskim warzywniaku można doskonale wykorzystać, by cieszyć się nimi także w chłodniejsze miesiące. Z zaledwie kilku składników przygotujesz przepyszny kompot, który na pewno docenisz zimą. Przepis na napój z winogron jest bajecznie prosty.

Winogrona są teraz cudownie słodkie i aromatyczne. Dojrzałe owoce chętnie zamykamy w słoikach w postaci dżemów czy soków, ale doskonałym pomysłem będzie też owocowy kompot. Dzięki prostej recepturze działkowicze, którzy posadzili u siebie winogrona, mogą w pełni wykorzystać ogromne ilości owoców.

Syn Zenka Martyniuka kolejny raz upokarza byłą żonę. Teraz dyskredytuje jej zdolności kulinarne, niestety posunął się o wiele dalejSyn Zenka Martyniuka kolejny raz upokarza byłą żonę. Teraz dyskredytuje jej zdolności kulinarne, niestety posunął się o wiele dalejCzytaj dalej

Winogrona warto dodać do cudownego kompotu na zimę

Winogrona ogrodowe właśnie dojrzały i wszyscy wielbiciele tych owoców cieszą się już ich niepowtarzalnym smakiem. Jesień nadchodzi jednak wielkimi krokami, więc dość szybko upłynie czas, kiedy owoce są zdatne do spożycia. Aby cieszyć się ich smakiem o wiele dłużej, warto przygotować z nich przetwory. Nam szczególnie spodobał się prosty kompot z winogron. Swoimi przetworami podzielono się na Instagramie @ile_smakow.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ziemniaki wrzucasz do zimnej wody czy na wrzątek? Prawie wszyscy popełniają fatalny błąd
  2. Uwaga, w całej Polsce zawyją syreny alarmowe, w akcji Centra Zarządzania Kryzysowego. Wiemy, o co chodzi
  3. Była żona Michała Wiśniewskiego jest nieuleczalnie chora. Diagnozę usłyszała będąc w ciąży, teraz musi przestrzegać rygorystycznej diety

Składniki:

  • 5 kg winogron ogrodowych
  • 3 l wody,
  • 500-800 g cukru.

Przygotowanie:

Winogrona myjemy i przekładamy je do sporych słoików. Z wody i cukru gotujemy syrop. Gdy zgęstnieje, jeszcze gorącym zalewamy owoce tak, by płyn całkowicie je zakrywał. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je przez pół godziny, gotując je we wrzątku. Możemy też w tym celu wstawić słoiki na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 120°C. Kompot można lekko podgrzać albo pić na zimno - w obu wersjach smakuje równie dobrze.

Nawet największy niejadek poprosi o dokładkę. Pyszne kotlety schabowe po meksykańskuNawet największy niejadek poprosi o dokładkę. Pyszne kotlety schabowe po meksykańskuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Zakręcanie grzejników nie uchroni przed rachunkami. Sąd i tak każe zapłacić
  2. W szpitalach zaczyna brakować nie tylko łóżek. Niepokojące doniesienia
  3. Smutne doniesienia o żonie Zenka Martyniuka. A jeszcze niedawno para mówiła o diecie i pokazywała imponującą kuchnię
  4. Banalny przepis na domowy ocet jabłkowy. Zrobisz go z obierek, nic się nie zmarnuje
  5. Na pewno zatrzymasz się przed półką w Biedronce. 3 ukochane produkty Polaków po 3 zł
  6. Pan młody wybiegł z własnego wesela. Gdy goście poznali powód ucieczki, osłupieli ze zdumienia

Źródło: Onet

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł