Witaminy potrzebne do walki z chorobąpixabay.com/rodeopix,

80 procent covidowców miało niedobór 1 witaminy. Jest lista produktów bogatych w nią

Witaminy są potrzebne do optymalnego funkcjonowania. Ponad 80% ludzi, którzy chorowali na COVID-19, miało niedobór jednej szczególnej witaminy. Podajemy listę produktów, które są w nią bogatą.

Witaminy są jednymi z najważniejszych składników diety. Wraz z minerałami są wymagane do przeprowadzania wielu procesów chemicznych w komórkach - bez nich organizm traci wiele zdolności, a duży niedobór prowadzić może do chorób, nieodwracalnych zmian czy nawet śmierci.

Polacy złapią się za głowy. Wyszło na jaw co Gessler wkłada do kapusty robiąc gołąbkiPolacy złapią się za głowy. Wyszło na jaw co Gessler wkłada do kapusty robiąc gołąbkiCzytaj dalej

Witaminy w walce z chorobami

Ludzkie ciało, w przeciwieństwie do zwierząt, nie jest wstanie wytwarzać wielu witamin w komórkach. Dlatego tak ważne jest przyjmowanie ich wraz z pokarmem - tylko w taki sposób mamy możliwość dostarczenia ich do ciała.

Witaminy dzieli się na dwie główne grupy - te, które rozpuszczają się w wodzie (jak witaminy C i B) oraz takie, które rozpuszczają się tłuszczach (witaminy A, D, E i K) Każda z nich odpowiada za inne procesy i potrzebna jest w różnych ilościach.

Naukowcy z hiszpańskiego Hospital Universitario Marqués de Valdecilla opublikowali wyniki badań dotyczących wpływu witaminy D na przebieg zachorowania na koronawirusa. Wyniki są zaskakujące. Okazuje się, że wielu z zakażonych miało spore niedobory tej witaminy.

Jak czytamy na portalu portal.abczdrowie" Autorzy badań podkreślają jednak, że nie znaleźli związku między stężeniem witaminy D a ciężkością przebiegu COVID-19 i większą śmiertelnością."

Dzisiaj grzeje:

  1. Polacy masowo popełniają kilka błędów w przygotowaniu ciasta na pierogi. Szkoda, bo tak łatwo ich uniknąć
  2. IMGW wydało dobitną opinię nt. noszenia maseczek w miejscach publicznych. Mocne słowa nie wszystkim się spodobają
  3. Rozpływające się w ustach ciasto za grosze dla leniwych. Zrobisz je w zaledwie 10 minut, bez pieczenia

Jeden z głównych badaczy, dr José L. Hernandez z Uniwersytetu w Kantabrii w Santander w Hiszpanii twierdzi jednak, że warto suplementować witaminę D u tych osób, których wyniki krwi wskazują na jej niedobory.

- Leczenie witaminą D powinno być zalecane u pacjentów z COVID-19 z niskim poziomem witaminy D we krwi, ponieważ takie podejście może mieć korzystny wpływ zarówno na układ mięśniowo-szkieletowy, jak i odpornościowy - wyjaśnia Hernandez. W jakich produktach spożywczych możemy znaleźć jej najwięcej?

Jeśli nie mamy dostępu do światła słonecznego, najlepiej sięgnąć po węgorza. Ryba ta zawiera bowiem najwięcej witaminy D z poniższych produktów, bo aż 1200 j.m./100g, gdzie dzienna dawka u osoby dorosłej powinna minimalnie wynosić 800 j.m dziennie.

Drugim w kolejności produktem jest śledź (800 j.m./100g), następnie łosoś dziki (600 j.m.), tuńczyk, sardynki (200 j.m./100g), masło (60 j.m./100g), żółtko jajka (54 j.m./żółtko) ser żółty (8-28 j.m./100g). Jak widać, ciężko dostarczyć odpowiednią ilość witaminy D nawet jedząc duże ilości węgorza czy śledzia. Dlatego tak ważne jest suplementowanie jej poza żywnością.

Jak podaje blog internetowy Straganzdrowia: "Należy zwrócić uwagę, aby była to witamina D3 pochodzenia zwierzęcego (cholekalcyferol), a nie roślinna witamina D2 (ergoklacyferol)." Ta pierwsza jest znacznie lepiej przyswajalna.

Choruje na nią 4 miliony Polaków rocznie, wielu znosi ją fatalnie. Cudowny syrop z czosnku pomaga w zwalczaniu chorobyChoruje na nią 4 miliony Polaków rocznie, wielu znosi ją fatalnie. Cudowny syrop z czosnku pomaga w zwalczaniu chorobyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Pandemia nie jest naszym jedynym problemem. Ze wschodu nadciąga do nas kolejne wyzwanie epidemiczne
  2. Nagła zmiana. ARiMR ogłosiła nowe informacje ws pomocy dla sprzedawców kwiatów
  3. Zwykłe ziemniaki zrobiła według przepisu z 1937 roku. Zapiekanka po nelsońsku jest tania, przepyszna i prosta w przygotowaniu
  4. Mąż Anny Dymnej walczy o życie. Aktorka również ma problemy zdrowotne, przez które trudno jej gotować i robić ukochane przysmaki
  5. Surówka dla zdrowotności, jak mawiały nasze babcie. Pieczone buraki i kiszone ogórki tworzą unikalne połączenie, które okrasza chrzanowa nuta
  6. Pacjent czekał na pomoc przed szpitalem. Nie został wpuszczony do środka, spełnił się najgorszy scenariusz
  7. Gowin się wygadał w sprawie obostrzeń? Rząd ma planować ograniczenie wychodzenia z domu

Źródło: straganzdrowia.pl, portal.abczdrowie.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł