Smakosze.pl Przepisy Wrzuć 1 sztukę do masy na mielone, wyjdą bosko soczyste. Ten składnik jest najważniejszy
Fot. Shutterstock/kzww

Wrzuć 1 sztukę do masy na mielone, wyjdą bosko soczyste. Ten składnik jest najważniejszy

29 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy można coś zmienić w klasycznym przepisie na tradycyjne kotlety mielone? Okazuje się, że tak i wyjdzie im to na dobre. Kotlety zyskają nie tylko na smaku, ale i na soczystości. Wszystko za sprawą jednego dodatku, który musi znaleźć się w ich składzie. Od teraz kotlety będziesz przygotowywać tylko w ten sposób.

Kotlety mielone wychodzą zbyt suche?

Kotlety mielone są klasycznym daniem naszej rodzimej kuchni. Kucharki i kucharze tak dobrze znają przepis na to danie, że mogą przygotowywać je z zamkniętymi oczami. Czasami zdarza się jednak, że pomimo starań i dobrych chęci kotlety wychodzą zbyt suche.

Oczywiście można temu zaradzić w bardzo łatwy sposób. Wystarczy do masy na mielone dodać składnik, który zapobiegnie odparowaniu wody. Niektórzy dodają startą marchew, a inni cukinię. Jest jednak lepszy składnik. Poznasz go wraz z przepisem w dalszej części tekstu.

ścieranie jabłka.jpg
Fot. Canva/SonjaBK
Przepis babci na wyśmienite łazanki. Sekret tkwi w dodatkach

Masa na mielone tylko z tym składnikiem

Aby kotlety mielone nie były po usmażeniu zbyt suche, należy dodać do nich jabłko. Owoc nie jest typowym składnikiem masy na mielone, ale mimo to warto je dodać. Nada daniu doskonałego smaku, a przede wszystkim zapobiegnie wysuszeniu. Najlepiej sprawdzi się do tego jabłko, które będzie soczyste i kwaśne. Dla przypomnienia wszystkie produkty umieściliśmy na liście poniżej.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety mielone z jabłkiem

Do miski przełóż mięso. Drobno posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku zeszklij na patelni. Kiedy ostygną, dodaj składniki do mięsa. Jabłko umyj, a następnie obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Owoc dodaj do pozostałych produktów.

Wbij jajko, a całość przypraw pieprzem i solą. Ze składników wyrób jednolitą masę na kotlety. Podziel ją na części, a każdej z nich uformuj kotlety. Dokładnie obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, ułóż kotlety i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienia na brązowo. Podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź także znakomity przepis na łazanki oraz dowiedz się, co warto dodać do zupy pomidorowej .

kotlety mielone.jpg
Fot. Canva/tgchan
Ten jarmark bożonarodzeniowy cenami pobił Warszawę. Lizaki po 139 zł
Do pomidorowej zamiast ryżu i makaronu wrzucam coś innego. Smakuje 10 razy lepiej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy