Wspierają pracę wątroby i obniżają cholesterol. Polacy je uwielbiają

W Polsce mamy ich mnóstwo. Wczesne i jesienne odmiany doskonale sprawdzają się do ciast, deserów, a także do przegryzania w ciągu dnia. Polacy je uwielbiają, jednak nie wiedzą, dlaczego na stałe warto włączyć je do swojej diety. Owoce te przyrządzimy na wiele sposób, a jeden z nich jest szczególnie doceniany.
Jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców
Ze smakiem polskich, dojrzewających w słońcu jabłek równać się mogą chyba wyłącznie truskawki i czereśnie. Polacy uwielbiają te owoce i chętnie sięgają po nie każdego dnia. Wiele osób jednak nie może spożywać surowych jabłek, gdyż kończy się to kolką wątrobową, wzdęciami i bólem całego żołądka.
Wtedy też warto sięgnąć po jabłka przygotowane nieco inaczej. Co prawda po obróbce zawierają mniej witaminy C, jednak w dalszym ciągu są niezwykle zdrowe. Do tego nie obciążają wątroby i żołądka.
Jabłka prażone, bo o nich mowa to nie tylko pyszny dodatek do ciasta francuskiego, szarlotki, jabłecznika, czy ryżu. Doskonale sprawdzą się jako samodzielny posiłek, nawet na kolację. Jabłka prażone mają zbawienny wpływ na cały organizm. Przygotuj je tak, jak w poniższym przepisie i włącz na stałe do swojej diety. Nie pożałujesz.
Dlaczego warto jeść prażone jabłka?
Prażone jabłka działają zbawiennie na wątrobę i cały układ pokarmowy. Są lekkostrawne, mało kaloryczne i łatwo przyswajalne. Włączenie prażonych jabłek do diety nie tylko uspokoi wątrobę i żołądek. Jabłka wykazują silne działanie moczopędne, co tym samym znacznie zmniejsza obrzęki.
Dalsza część tekstu pod filmem
Po prażone jabłka sięgajmy zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym. Owoce wykazują działanie przeciwzapalne. Wzmacniają odporność i wspierają organizm w walce z grypą i przeziębieniem. Dodatek cynamonu do prażonych jabłek tylko wzmacnia efekt.
Co więcej, badania wykazują, że jedzenie dwóch jabłek dziennie skutecznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Jabłka dbają więc także o nasze serce i żyły. Jabłka są także źródłem błonnika i związków, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Prażone jabłka. Poznaj najlepszy przepis
Prażone jabłka możesz przygotować wyłącznie z sokiem z cytryny i cynamonem. Możesz także wykorzystać zwykły cukier, cukier z wanilią lub miód. Pamiętaj jednak, że cukier możesz dodać do gorących jabłek. Jeśli owoce słodzisz miodem, warto je wcześniej przestudzić. Miód w wysokiej temperaturze traci wszystkie wartości odżywcze.
Możesz całkowicie pominąć dodawanie cukru i miodu. Wystarczy, że wybierzesz słodką odmianę jabłek. Takie jabłka prażone są idealne dla diabetyków i osób będących na diecie redukcyjnej.
Składniki na 1 porcję:
- 2 średnie jabłka
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu lub cukru z wanilią (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu
Przygotowanie prażonego jabłka zacznij od pokrojenia owoców w kostkę i wydrążenie gniazd nasiennych. Jabłka włóż do garnka, wlej sok z cytryny i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Po tym czasie owoce zaczną się rozpadać. Wymieszaj je dokładnie, a następnie dopraw do smaku cukrem lub miodem oraz mielonym cynamonem.
Sprawdź również, o jakiej porze warto pić kawę. Polecamy także przepis na domowy napar z goździków i liści laurowych. Ma nieocenione właściwości.






































