Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wsyp surowy makaron na patelnię i podlej mlekiem. Smak jak z bajki, podziękujesz za niego
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 13.03.2025 21:00

Wsyp surowy makaron na patelnię i podlej mlekiem. Smak jak z bajki, podziękujesz za niego

Makaron zalewany mlekiem na patelni
Fot. YouTube/Recipe Plus

Makaron jest niesamowicie popularnym produktem, który jest wykorzystywany do wielu różnorodnych dań. Przede wszystkim istnieje wiele rodzajów makaronu oraz kształtu. Każde są najczęściej przeznaczone dla konkretnej potrawy. Tym razem mamy Wam do zaproponowania przepis na makaronowy posiłek, który zrobicie w mgnieniu oka. 

Makaron uniwersalnym produktem

Makaron może być głównym składnikiem danej potrawy i to właśnie pod ten produkt dobierane są inne. Ale może być także po równo, jak np. w przypadku spaghetti. Dania, w których wspomniany makaron jest głównym składnikiem to między innymi takie, w których kolejne produkty nie mają aż takiego znaczenia jak właśnie wspomniany główny artykuł spożywczy. 

Kilka rodzajów makaronu
Fot. Canva/Whitestorm

Z kolei jako dodatek makaron może występować w zupach np. w pomidorówce, w której mogą być rurki lub nitki, za to w rosole jest najczęściej ten drugi. Jak już znamy podstawowe informacje na temat włoskiego przysmaku, to możemy przejść do przepisu, który chcemy Wam dzisiaj przedstawić. 

Pyszny rosół z makaronem
Fot. Canva/arfo
Chwyć jajka i wrzuć do ryżu. Te pisanki są tak kolorowe, że zasługują na nagrodę

Makaron z dodatkiem mleka

Przepisy na szybkie przekąski są zawsze na czasie. Taka jest właśnie ta, którą chcemy Wam zaproponować. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki: 

  • 250 g makaronu
  • 500 ml mleka
  • sól 
  • pieprz
  • tymianek
  • oregano

Dalsza część tekstu pod filmem

Jaki jest przepis na szybki makaron?

Ten przepis jest banalnie prosty, szybki i przyjemny w przygotowaniu. 

W pierwszej kolejności na patelnie wsypujemy makaron świderki i zalewamy mlekiem. Całość gotujemy na średnim ogniu. Po chwili dolewamy troszkę oliwy z oliwek oraz doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i odrobina oregano. Całość ponownie mieszamy i przykrywamy przykrywką. 

Kiedy mleko zacznie się gotować, to może kipieć, dlatego też musimy być czujni i w porę zabrać przykrywkę. Wszystko ponownie mieszamy do momentu, aż mleko troszkę odparuje. Opcjonalnie możemy posypać całość startym serem żółtym.

Tak przygotowany makaron świetnie nada się na kolację. Tekst jest ilustrowany kadrami z filmu na kanale Recipe Plus na YouTube.

Sprawdź przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej. Zobacz, jak zrobić pyszne kluski

Makaron z mlekiem i przyprawami
Fot. YouTube/Recipe Plus