Smakosze.pl Przepisy Wyborne polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym. Hit nie tylko na wielkanocny obiad
canva/Bartosz Luczak

Wyborne polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym. Hit nie tylko na wielkanocny obiad

24 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to pomysł na posty, doskonały obiad, nie tylko na Wielkanoc. Wieprzowina duszona w aromatycznym sosie jest soczysta i idealnie miękka. Danie jest świeże, lekkie, wiosenne i pełne smaku. Poznaj przepis na wyborne polędwiczki w sosie chrzanowym.

Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne i soczyste mięso, które przygotujesz na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych są polędwiczki w sosie chrzanowym ze śmietaną i szczypiorkiem. Sos gotowany na aromatycznym bulionie jest przepyszny.

Do polędwiczek podaj ziemniaki, ryż lub kaszę. Biała kasza gryczana niepalona świetnie pasuje do wszystkich dań mięsnych jednogarnkowych, wzbogaca ich smak i jest bardzo pożywna. Polędwiczki podsmaż najpierw z cebulką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dzięki czemu wydobędziesz z mięsa najlepszy aromat.

Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki i smaczny obiad- tu poznasz przepis na polędwiczki pieczone z jabłkiem i cebulką, palce lizać.

Przepis na wyborne polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Składniki na 3-4 porcje:

  • 500 g polędwiczek wieprzowych

  • duża cebula

  • 3 łyżki chrzanu

  • szczypiorek

  • 500 ml bulionu (drobiowy lub warzywny)

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • sól, pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • łyżka mąki

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym?

Polędwiczki umyj, osusz, pokrój w plastry. Każdy kawałek oprósz solą, pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i drobno posiekaną cebulą. Gdy mięso się przyrumieni, wlej bulion, dodaj chrzan i duś pod przykryciem do miękkości polędwiczek.

Krojenie polędwicy wieprzowej

Źródło zdjęcia: canva/ErenaWilson Do dania dodaj mąkę wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody, gotuj, aż powstanie gęsty sos. Polędwiczki dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy