Smakosze.pl
Placki ziemniaczane

Canva/ ksushachmeister

Wyborne, zaskakujące beskidzkie poleśniki - połączenie kapusty i ziemniaków

17 Listopada 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Poleśniki, choć nazwą przypominają naleśniki, wcale nimi nie są - to regionalne danie, znacznie bardziej podobne do placków ziemniaczanych. Wywodzą się z kuchni beskidzkiej, są banalne i pyszne. Poleśniki to placki ziemniaczane pieczone na liściach kapusty w piekarniku.

Poleśniki są dla większości z nas daniem zupełnie nieznanym i bardzo regionalnym - ciężko bowiem spotkać je w jakimś lokalu, który nie oferuje regionalnej kuchni beskidzkiej. Dlatego warto przygotować je samodzielnie.

Poleśniki wykonuje się bardzo podobnie jak placki ziemniaczane, z tym że nie smaży ich się na tłuszczu. Masa wylewana jest na liście i na nich pieczona w piekarniku.

Przepis na beskidzkie poleśniki

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 3 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • koperek 1 pąk

  • pieprz

  • sól

  • 12 liści kapusty

  • 5 łyżek jogurtu

  • natka pietruszki

  • świeży lubczyk

  • oliwa

Zacznij od obrania i umycia kartofli. Zetrzyj je do miski i przenieś na sitko. Odciśnij starte kartofle z nadmiaru płynu do miski. W odstałym płynie na dnie znajduje się skrobia - wyłów ją i wrzuć do osobnej miski.

Kapuśniak z dodatkiem grzybów

Fantastyczny kapuśniak z dodatkiem grzybów - pyszna i rozgrzewająca zupa

CZYTAJ DALEJ

Do naczynia ze skrobią dodaj odciśnięte kartofle, sól, pieprz, startą cebulę na tarce, czosnek zmiażdżony oraz świeżo siekany koperek. Zamieszaj całość, aż składniki połączą się.

Blachę do pieczenia posmaruj oliwą i ułóż na niej liście kapusty. Wypełnij je ciastem i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawaj ze świeżo siekanym lubczykiem, natką pietruszki oraz jogurtem naturalnym.

Poleśniki od Kuchni Lidla

Źródło: screen filmu na kanale KuchniaLidla.pl na YouYutbe

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnialidla.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >