Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy przepis na kotlety mielone po włosku
canva/peredniankina

Wyjątkowy przepis na kotlety mielone po włosku

21 maja 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Kotlety mielone wcale nie muszą być nudne. Słynne danie można przyrządzić na wiele bardzo interesujących sposobów. Na letnich obiadach szczególnie się sprawdzi ich niebanalna włoska wersja.

Włoska wersja kotletów mielonych

Kotlety mielone nie są zbyt wymyślnym daniem, jednak gdy wzbogacimy je o odpowiednie przyprawy i dodatki do zyskują zupełnie nowy charakter. Znane są te nadziewane pieczarkami, czy kiszonymi ogórkami, teraz kolej na ich włoską odsłonę.

Włoskie mielone aż kipi od składników: aromatycznych przypraw i nasion: pestek słonecznika oraz siemienia lnianego . Z pewnością jest to potrawa, która zrobi furorę na niejednym rodzinnym obiedzie.

Przepis na włoskie kotlety mielone

Lista składników:

  • 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

  • Bułka tarta

  • Jajko

  • Tymianek

  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

  • 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika

  • Mała marchewka lub połowa dużej

  • Ząbek czosnku

  • 2 pomidory

  • Przyprawa curry

  • Sól

  • Pieprz

  • Olej

Sposób wykonania:

Na początek obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce. Do miski włóż mielone mięso, wbij jajko, dodaj bułkę tartą oraz przyprawę łyżeczkę curry i tymianku.

Dopraw powstałą masę do smaku solą i pieprzem, a następnie wzbogać ją o startą wcześniej marchewkę, posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Sparz wrzątkiem pomidory, obierz je ze skórki i pokrój na małe kawałki i również dodaj do masy, razem z dwiema łyżeczkami siemienia lnianego oraz ziaren słonecznika. Całość dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim kotlety z obu stron, aż uzyskają złoty kolor. Kotlety mielone po włosku podawaj z frytkami lub z ziemniakami i ulubioną surówką.

Polecamy nasze pozostałe artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in. o sprytnym patencie Strzelczyka na ogórki małosolne oraz zdradzaliśmy, jakie korzyści ma sok z brzozy .

źródło: newsy gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy