Wyrób czekoladopodobny - kiedyś wszyscy go jedli, dzisiaj nikt nie chce go nawet kupowaćyoutube.com/Aktualności 360 screen

Wyroby czekoladopodobne są dla wielu osób smakiem dzieciństwa. Po latach ich skład wprawia w osłupienie

Wyroby czekoladopodobne powstały w czasach PRL-u kiedy dostęp do prawdziwej czekolady był bardzo mocno ograniczony. Technolodzy żywienia opracowali substytut, który miał wyglądać i smakować jak oryginalna czekolada. Teraz wspominamy smak wyrobu z rozrzewnieniem, choć szybki rzut oka na skład wywołuje ciarki na plecach. Pamiętacie jak bardzo cieszyliście się na jej widok?

Wyroby czekoladopodobne mają swój charakterystyczny smak i zapach. W teorii mają smakować dokładnie jak czekolada, lecz w praktyce nigdy się to nie udało. Spożywając tabliczkę z masy czekoladopodobnej wyczuwamy, że coś nie gra. Mimo wszystko, z uwagi na brak zwykłej czekolady, takie tabliczki i tak wywoływały wiele radości.

Ważne ogłoszenie dla wszystkich, którzy jutro chcą zrobić zakupy w Lidlu, Biedronce, Dino, Auchan i innych sklepach. Nie wszyscy mieli świadomość Ważne ogłoszenie dla wszystkich, którzy jutro chcą zrobić zakupy w Lidlu, Biedronce, Dino, Auchan i innych sklepach. Nie wszyscy mieli świadomośćCzytaj dalej

Wyroby czekoladopodobne - pamiętacie jak smakowały?

Brak dostaw ziaren kakaowca lub ich bardzo ograniczona ilość musiała zostać w jakiś sposób rozwiązana. W Polsce nie jesteśmy w stanie hodować kakaowca, nie było też możliwości zwiększenia importu tego cennego surowca. Postanowiono więc opracować zamiennik, w którym masło kakaowe zostało zastąpione olejem palmowym. W efekcie produkt tracił wiele na jakości, a co najgorsze wpływał również na zdrowie. Patrząc na etykietę dzisiaj możemy się przerazić.

Dzisiaj grzeje:

W PRL-lowskiej tabliczce "czekolady" znajdowało się jedynie od 14% do 16% tłuszczu kakaowego. Dzisiaj minimalną wartością jest 35%, choć nawet taki słodycz postrzegany jest jako marnej jakości. Reszta w tabliczce stanowiły cukier i utwardzone tłuszcze roślinne, głównie wyżej wymieniony olej palmowy. Taki wyrób przyczyniał się do cukrzycy, otyłości, chorób sercowych oraz nowotworów. Obecnie mało kto odważyłby się zjeść taką tabliczkę. Mimo wszystko dawniej nie było innej możliwości zdobycia czekolady, więc my jako dzieci nie przejmowaliśmy się jej składem.

Najlepsze newsy:

Źródło: zdrowie.radiozet.pl

Następny artykuł