Zachwycająca zupa kalafiorowa z dodatkiem sera feta. Idealne połączenie na upały
Zupa kalafiorowa z dodatkiem fety doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni. Słony ser pysznie kontrastuje z lekko słodkim warzywem, stanowiąc jednocześnie sycące i orzeźwiające urozmaicenie tej klasycznej kompozycji. Przygotowanie jest banalne. Spróbujecie?
Zupa kalafiorowa spodoba się wszystkim amatorom smacznych dań sezonowych. Subtelne w smaku warzywo podkręcimy odrobiną kurkumy i połączymy z pysznymi młodymi ziemniaczkami oraz nieco słonym, kojarzonym z kuchnią śródziemnomorską, serem feta. Będzie pysznie.
Przepis na wyśmienitą zupę kalafiorową z fetą
Składniki:
-
1 litr bulionu warzywnego
-
1 mały młody kalafior
-
pół kilograma młodych ziemniaków
-
2 ząbki czosnku
-
1/3 łyżeczki kurkumy
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
posiekany koperek wedle uznania
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
200 g śmietanki 18% lub sojowego odpowiednika (opcjonalnie)
-
ser feta lub miękkie tofu marynowane w oleju, soli i ziołach
Przygotowanie zupy kalafiorowej:
Ziemniaki oczyszczamy i kroimy je w niedużą kostkę. Podsmażamy je na oliwie przez 3 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wlewamy bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia.
Zmniejszamy moc palnika i wrzucamy podzielony na różyczki umyty kalafior. Wsypujemy kurkumę. Przykrywamy i gotujemy przez 7-10 minut — zależnie od wielkości różyczek.
Zupę kalafiorową doprawiamy pieprzem, odrobiną soli i koperkiem. Wlewamy śmietankę, jeśli jej używamy. Podajemy z fetą lub jej wegańskim odpowiednikiem. Smacznego.
Po inne przepisy na znakomite zupy zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sposób na smakowity krem z bobem oraz recepturę na niezwykle sycącą i aromatyczną soczewicową według Ewy Wachowicz .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad
-
Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach
-
Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem
Źródło: kwestiasmaku