Smakosze.pl Przepisy Zachwycająca zupa kalafiorowa z dodatkiem sera feta. Idealne połączenie na upały
canva/arfo

Zachwycająca zupa kalafiorowa z dodatkiem sera feta. Idealne połączenie na upały

1 lipca 2022

Zupa kalafiorowa z dodatkiem fety doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni. Słony ser pysznie kontrastuje z lekko słodkim warzywem, stanowiąc jednocześnie sycące i orzeźwiające urozmaicenie tej klasycznej kompozycji. Przygotowanie jest banalne. Spróbujecie?

Zupa kalafiorowa spodoba się wszystkim amatorom smacznych dań sezonowych. Subtelne w smaku warzywo podkręcimy odrobiną kurkumy i połączymy z pysznymi młodymi ziemniaczkami oraz nieco słonym, kojarzonym z kuchnią śródziemnomorską, serem feta. Będzie pysznie.

Przepis na wyśmienitą zupę kalafiorową z fetą

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 1 mały młody kalafior

  • pół kilograma młodych ziemniaków

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/3 łyżeczki kurkumy

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • posiekany koperek wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 200 g śmietanki 18% lub sojowego odpowiednika (opcjonalnie)

  • ser feta lub miękkie tofu marynowane w oleju, soli i ziołach

Przygotowanie zupy kalafiorowej:

Ziemniaki oczyszczamy i kroimy je w niedużą kostkę. Podsmażamy je na oliwie przez 3 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wlewamy bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia.

Zmniejszamy moc palnika i wrzucamy podzielony na różyczki umyty kalafior. Wsypujemy kurkumę. Przykrywamy i gotujemy przez 7-10 minut — zależnie od wielkości różyczek.

Zupę kalafiorową doprawiamy pieprzem, odrobiną soli i koperkiem. Wlewamy śmietankę, jeśli jej używamy. Podajemy z fetą lub jej wegańskim odpowiednikiem. Smacznego.

Po inne przepisy na znakomite zupy zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sposób na smakowity krem z bobem oraz recepturę na niezwykle sycącą i aromatyczną soczewicową według Ewy Wachowicz .

Zupa kalafiorowa z feta jest sycąca i orzeźwiająca
canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy