

22 Grudnia 2020
Nie masz jeszcze zakwasu na barszcz? Znamy błyskawiczny przepis, nie czekaj 4 dni
Zakwas z buraków jest kluczowym składnikiem doskonałego czerwonego barszczu wigilijnego. Jeśli do dzisiaj jeszcze go nie zrobiłeś, wcale nie musisz czekać aż 4 dni na odpowiednie zakwaszenie - wystarczy dodać skórki z chleba razowego albo soku z innej kiszonki, aby zintensyfikować fermentację. Dzięki temu uratujesz swoją wigilię przed brakiem tej tradycyjnej zupy.
Zakwas z buraków na barszcz czerwony kisi się zazwyczaj kilka dni. Tyle czasu potrzebują bakterię kwasu mlekowego na przeprowadzenie pełnej fermentacji, która pozwala uzyskać idealnie kwaśny i aromatyczny zakwas. Jest na szczęście sposób dla spóźnialskich, którzy jeszcze go nie zrobili.
Istnieje bowiem parę metod, które znacząco ułatwiają i przyspieszają cały proces. Dzięki nim nie będziesz musiał kupować gotowego barszczu z kartonu czy z proszku - a jak wiadomo, zupa przygotowana domowymi metodami smakuje znacznie lepiej i ma więcej wartości odżywczych.
Zakwas, który uratuje święta
Niekiedy czas potrzebny do sporządzenia zakwasu liczony jest nawet w 10 dniach. Wszystko zależy od warunków, w jakich się znajduje - niska temperatura bardzo spowalnia fermentację, warto więc przełożyć słoik w ciepłe miejsce. Najlepszy efekt da postawienie go koło kaloryfera lub piekarnika, w którym cały czas gotowana jest żywność. Poniżej zamieszczamy kilka innych podpowiedzi, które zmobilizują bakterię do wydajniejszej pracy.
Jeśli masz buraki z zaufanego źródła - nie obieraj ich. Umyj je pod bieżącą wodą i bardzo drobno pokrój, lecz zostaw skórkę. Znajdujące się na niej mikroorganizmy mogą wzmocnić fermentację.Odrobina imbiru także pomoże, jeśli jednak nie lubisz jego ostrego smaku, zrezygnuj z tego dodatku.
Dobrym pomysłem jest również dodanie do zakwasu soku z kiszonych ogórków czy kapusty. Bakterie i drożdże żyjące w tym płynie znacznie pobudzą fermentację. Duża ilość przypraw z kolei może wpłynąć negatywnie na czas kiszenia, nie używaj ich więc zbyt wiele.
Przepis na ekspresowy zakwas z buraków
Składniki:
- 2 kg buraków
- 2 l wody
- piętka chleba razowego na zakwasie
- 3cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki soku innej kiszonki
- 2 łyżeczki soli niejodowanej
- duży słoik
Zacznij od wymycia wszystkich warzyw i dodatków. Buraki pokrój w drobną kostkę, a imbir i czosnek w cienkie plasterki. Zacznij układać składniki naprzemiennie w słoiku. Na dnie połóż przyprawy, na to pół buraczków, następnie imbir oraz czosnek, piętkę z chleba, a na sam wierzch resztę buraków.
Do garnka wlej wodę i dodaj sól. Podgrzej do około 40 stopni i mieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści. Dodaj do zalewy sok z innej kiszonki i zalej nią zawartość słoika. Możesz położyć z wierzchu coś ciężkiego, aby utrzymać wszystko pod powierzchnią wody.
Połóż słoik koło kaloryfera lub piekarnika. Im wyższa temperatura, tym lepiej, jednak nie wolno przekroczyć około 43 stopni - wtedy drobnoustroje giną i zakwas się nie uda. Po kilku godzinach należy przemieszać zawartość, wstrząsając delikatnie słoikiem. Następnego dnia zakwas powinien zacząć bąbelkować i jeśli jest kwaśny - możesz przygotować z niego barszcz.
Poszukujesz innych ciekawych przepisów na święta? Zajrzyj do tego tekstu - wyjawiamy w nim recepturę na pyszną rybę w galarecie. Tutaj z kolei zdradzamy sposób przygotowania wspaniałych czekoladowych pralin bez pieczenia.
Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:
- Bezmięsna wersja bigosu bije rekordy popularności. Zastąpisz je niezwykłym składnikiem
- Zdradziły przepis na obłędy piernik, robią go od 60 lat. Cudownie pachnący i oblany czekoladą
- Polka pobiła rekord w lepieniu pierogów. Niebywałe, ile ich zrobiła
Źródło: klaudynahebda.pl
Zapraszamy na nasz profil na Instagramie
Następny artykuł