Zapiekane rożki z tortilli z mielonym mięsem, serem i warzywami
pixabay.com

Zapiekane rożki z tortilli z mielonym mięsem, serem i warzywami

Często nie mamy pomysłu, jakie przekąski podać na imprezie. Chcemy odbiec od standardowych paluszków oraz chipsów i przygotować coś własnoręcznie, ale nic poza tradycyjnymi kanapeczkami lub koreczkami nie przychodzi nam do głowy. Warto więc znaleźć coś, co na co dzień jemy w nieco innej formie. Od kilku lat na stołach w roli obiadów oraz kolacji królują tortille. Na imprezie możemy je wykorzystać w nieco inny sposób. Zapiekane rożki z tortilli z mielonym mięsem, serem i warzywami sprawdzą się doskonale jako przekąska, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zapiekane rożki z tortilli z mielonym mięsem, serem i warzywami.

Ważne w przygotowywaniu zapiekanym rożków z tortilli z mielonym mięsem, serem i warzywami jest odpowiednie przypieczenie tortilli. Musimy zrobić to w odpowiedniej temperaturze, aby nie były ani zbyt surowe, ani zbyt mocno przypieczone, ponieważ wówczas będą bardzo kruszyć się podczas jedzenia i mogą nie smakować tak dobrze.

Składniki:

· 1 cebula

· 2 ząbki czosnku

· ½ papryki czerwonej

· ½ papryczki chili

· ½ opakowania rukoli świeżej

· 1 puszka pomidorów

· 250 gramów mięsa mielonego (wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego)

· 250 gramów sera żółtego (twardego, np. cheddar)

· 1 opakowanie mozzarelli w kulce

· 1 opakowanie tortilli

· 1 szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego

· ½ szklanki passaty pomidorowej

· 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

· przyprawy: ½ łyżeczki papryki słodkiej, ½ łyżeczki papryki ostrej, ½ łyżeczki oregano suszonego, ½ łyżeczki kminu rzymskiego

· dodatkowo: sól, pieprz, cukier (do smaku)

Przygotowanie:

Przyrządzenie przekąski zaczynamy od przygotowania nadzienia, które znajdzie się w rożkach. W tym celu obieramy cebulę i połowę kroimy na drobną kostkę. Obieramy także czosnek. Ścieramy go na niewielkich oczkach na tarce lub przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż nabiorą złotego koloru.

Po chwili dorzucamy na patelnię mięso. Rozdzielamy przy pomocy łyżki, całość mieszamy dokładnie i smażymy przez kilka minut. Gdy mięso zacznie szarzeć, dodajemy także przyprawy (½ łyżeczki papryki słodkiej, ½ łyżeczki oregano i ½ łyżeczki kminu). Mieszamy, smażymy jeszcze przez 2 minuty, po czym dolewamy bulion. Ważne, aby był gorący, dlatego dobrze jest wcześniej go zagrzać.

Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.

Po tym czasie dolewamy passatę pomidorową, mieszamy. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. Sos musi się zredukować, dlatego zdejmujemy pokrywkę. Po kilku minutach całość powinna zrobić się gęsta. Wtedy wyłączamy i odstawiamy.

Piekarnik nastawiamy tak, aby nagrzał się do temperatury 180 stopni.

Podczas gdy urządzenie będzie się nagrzewało, możemy przygotować placki tortilli. Każdą tortillę przekrawamy na pół.

Następnie zajmujemy się warzywami. Kroimy drugą część cebuli na drobną kostkę. To samo robimy z papryką, wcześniej myjemy ją i wykrawamy gniazdo nasienne. Podobnie postępujemy z papryczką chili. Obie papryki kroimy w kostkę. Następnie drobno siekamy lub rozdzieramy na mniejsze kawałki rukolę.

Ser żółty ścieramy na dużych oczkach na tarce.

Mniej więcej ¼ sera odkładamy do miseczki, aby później posypać nim tortille po wierzchu tuż przed włożeniem do piekarnika. Aby serowa posypka była jeszcze lepsza, ser żółty mieszamy ze startą na dużych oczkach mozzarellą.

Kiedy wszystkie składniki będą gotowe, możemy przystąpić do właściwego przygotowywania rożków. Na każdej połowie tortilli kładziemy 2 łyżki sosu mięsnego, pokrojone w kostkę warzywa oraz posiekaną rukolę. Całość posypujemy 2 łyżkami sera żółtego. Rozkładajmy składniki po równo na każdej tortilli.

Tortillę z nadzieniem zwijamy w rulonik. Wszystkie tortille układamy na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia) tak, aby tworzyły okrąg. Nie powinny się stykać, ale powinny znajdować się blisko siebie. Rożki posypujemy mieszanką sera żółtego i mozzarelli.

Zapiekamy w piekarniku przez 15 minut. Pilnujmy, aby rożki nie przypaliły się, ponieważ wówczas nie będą tak smaczne.

Podczas gdy tortille będą się piekły, możemy przygotować sos pomidorowy. W tym celu podgrzewamy w garnku 1 łyżkę oliwy. Na gorący tłuszcz wrzucamy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Smażymy przez 1 minutę. Po tym czasie dolewamy pomidory z puszki. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz cukrem (do smaku). Dosypujemy także ½ łyżeczki papryki ostrej. Następnie rozgniatamy pomidory, aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję.

Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.

Sos wlewamy do miseczki.

Zapiekane rożki z tortilli z mielonym mięsem, serem i warzywami podajemy na ciepło lub na zimno. Najlepiej zachować przy podaniu taką formę ułożenia rożków jak na blasze do pieczenia (w formie okręgu). Pośrodku okręgu możemy natomiast umieścić miseczkę z sosem.

Smacznego!

Bibliografia:

1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zapiekane-rozki-z-tortilli-z-mielonym-miesem-serem-i-warzywami

2. https://smakinatalerzu.pl/2019/12/29/zapiekane-rozki-z-tortilli/

3. https://gotujmy.pl/zapiekane-rozki-z-tortilli-z-miesem-i-serem,przepisy-przystawki-przepis,285322.html

4. https://olciagotuje.pl/2020/01/zapiekane-rozki-z-tortilli/

5. https://m.smaker.pl/przepisy-przekaski/przepis-zapiekane-rozki-z-tortilli-z-miesem,181454,wanilioweimprowizacje.html

Następny artykuł