Zapiekanka jest najsłynniejszym polskim fast foodem.wikimediacommons/Myslnik/ (CC BY-SA 4.0)

Lepsze niż kebab i fast foody. Zapiekanki były kultową przekąską w czasach PRL-u i mają swoich fanów do dziś

Zapiekanka z budki do dzisiaj uchodzi za rarytas dla wszystkich smakoszy. Banalnie prosta przekąska nie musi zawierać żadnych wyszukanych dodatków, by rozpływać się w ustach - pieczywo, rozpuszczony ser i pieczarki tworzą niesamowite połączenie smaków, które nie może się równać z niczym innym. Potrawa cieszy się ogromnym uznaniem od lat i nic nie wskazuje na to, by miało się to zmienić.

Zapiekanka uchodzi za kultową przekaskę już od lat 70., kiedy budki z fast foodem przyciągały mnóstwo klientów. Receptura jest banalnie prosta, ale to w niej kryje się sekret całego smaku. Wystarczy zapiec bułkę z pieczarkami i cebulą pod serową pierzynką i polać wszystko ketuchem, by powstała niesamowita mieszanka smaków. Wynalazek z czasów PRL chyba nigdy nie odejdzie do lamusa, bo młodsi miłośnicy jedzenia również kochają zapiekanki.

  1. Ewa Wachowicz pozowała do zdjęcia, nagle wiatr podwiał jej sukienkę. Mamy fotkę, pokazała za dużo?Ewa Wachowicz pozowała do zdjęcia, nagle wiatr podwiał jej sukienkę. Mamy fotkę, pokazała za dużo?Czytaj dalej

Zapiekanka jest tak popularna jak kebab czy frytki. Kolejne budki z kultowym polskim fast foodem przyciągają tłumy

Zapiekanka bywa lekiem na całe zło, gdy chcemy zaspokoić niewielki głód albo przypomnieć sobie sentymelntalne smaki sprzed lat. Przekąska jest tak popularna, że nie wygra z nią żaden kebab czy hamburger - tym bardziej, że jets to typowo polska potrawa. Dzisiaj - także w kulinariach - króluje moda na retro, więc młodsze pokolenia także doceniają najprostsze zapiekanki, chociaż niekiedy wzbogacają je o ulubione dodatki.

Dzisiaj grzeje:

Przepis jest bajecznie prosty, ale najwięksi smakosze doskonale wiedzą, że prostota w kuchni czasem sprawdza się najlepiej. Zapiekanka jest świetną alternatywą dla kanapek, bo upieczona bułka z rozpływającym się serem skuteczniej zaspokaja apetyt, a do tego przyjemnie chrupie. W podstawowej wersji lądują na niej śmiesznie tanie kiedyś pieczarki, dowolny ser i ketchup - tylko tyle wtsrarczy, by kubki smakowe oszalały.

Najlepsze newsy:

  1. Jaką emeryturę naprawdę dostają księża? Zadziwiające wyliczenia, nie mogą narzekać
  2. Rząd podjął zaskakującą decyzję ws bonu turystycznego. Pomysł może nie spodobać się Polakom
  3. Pilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacja
  4. Lasy Państwowe wprowadziły 4 obostrzenia. Niebywale ważny komunikat dla wszystkich grzybiarzy
  5. Nowa odsłona fasolki szparagowej. Gdy dodamy do niej 1 dodatek, staje się niesamowicie chrupiącą przekąską
  6. Mateusz Borek stracił kolejną pracę. "Nie wszystko zależy ode mnie"

Źródło: przyslijprzepis.pl, wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł