Zapiekanka śliwkowa urozmaici codzienne menufacebook.com/pomyslnaciasto

Przepyszna zapiekanka na słodko podbije serca i podniebienia domowników. Sezonowe śliwki są kluczem do jej niezwykłego smaku

Zapiekanka kojarzy się większości z nas z bagietką z serem i pieczarkami zapiekana w piekarniku i polaną z wierzchu ketchupem. Poniższa zapiekanka na słodko zachwyci i podbije serca każdego, kto ja spróbuje. Sekretem są sezonowe śliwki.

Zapiekanka z serem i pieczarkami jest kultowym daniem wprost z czasów PRL-u. Wielu ludzi po szkole czy pracy szło ze znajomymi na zapiekanki, które pozwalały poczuć odrobinę Zachodu. Obecnie takie danie nie jest żadnym luksusem i mnóstwo osób jest całkowicie oswojona ze smakiem tradycyjnej zapiekanki.

Dlatego też pokazujemy Wam, jak zrobić zapiekankę w zupełnie innym wydaniu. Makaronowa zapiekanka ze śliwkami na słodko podbije podniebienie każdego domownika.

Dominika Tajner przekazała smutną informację. Wcześniej dużo mówiła o swojej diecie i zachwyciła spektakularną metamorfoząDominika Tajner przekazała smutną informację. Wcześniej dużo mówiła o swojej diecie i zachwyciła spektakularną metamorfoząCzytaj dalej

Zapiekanka jakiej prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś

Jeśli szukasz przepisu na lekki obiad, który nie pozostawi po zjedzeniu uczucia ciężkości, świetnie trafiłeś. Śliwkowa zapiekanka charakteryzuje się niesamowitym smakiem i aromatem, a podanie do stołu będzie z pewnością w akompaniamencie zachwytów.

Zapach unoszący się w całym domu będzie przepiękny. Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze zdrowsze, zamiast zwykłego makaronu użyj pełnoziarnistego.

Składniki:

  • 300 gramów makaronu świderek.
  • 300 gramów świeżych śliwek
  • 4 duże jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pół szklanki cukru
  • masło
  • bułka tarta
  • 4 łyżki posiekanych włoskich orzechów

Dzisiaj grzeje:

  1. Woda po gotowanych ziemniakach jest niezwykle drogocenna. Przenigdy jej nie wylewaj
  2. Już od soboty. Zaostrzone restrykcje dla Polaków. Za granicą skończyły się przelewki
  3. Najprostsze ciasto z malinami, jakie kiedykolwiek powstało. Każdy domownik poprosi o przepyszną dokładkę

Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Na początek, makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Pamiętaj, aby woda była prawie tak słona jak woda morska.

Śliwki umyj i przepołów. Sprawdź czy nie są robaczywe i wyjmij z nich pestki. Następnie jajka ubij z cukrem, a potem dodaj do nich śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Na dnie formy ułóż połowę śliwek, posyp je orzechami i przykryj makaronem. Na wierzchnim makaronie równomiernie ułóż resztę śliwek.

Całość zalej masą jajeczną tak, aby cały makaron był zakryty. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż masa jajeczna stężeje i ładnie zarumieni się z wierzchu. Po upływie tego czasu, wyjmij gotową zapiekankę i jedz ją, jak lubisz.

Stało się pod osłoną nocy. Nagła decyzja ws. niedziel handlowychStało się pod osłoną nocy. Nagła decyzja ws. niedziel handlowychCzytaj dalej

Najlepsze newsy

  1. Ważą się losy totalnego lockdownu w Polsce. Najbliższe godziny będą kluczowe
  2. Skandaliczna kradzież ciągników wartych majątek. Nagroda za pomoc w znalezieniu złodzieja
  3. Kiszone czy kwaszone? W końcu wiadomo, które ogórki są lepsze, zalety zachwycą każdego
  4. Niebiańska przyjemność spod ręki wybitnej kucharki. Rogaliki z przepisu siostry Anastazji nie mają sobie równych
  5. Wiśniewski przez rozwody zachorował na nieuleczalną chorobę. Jej skutki potęguje niewłaściwa dieta, trzeba zupełnie zmienić nawyki żywieniowe
  6. Strajki kobiet w całej Polsce. Mocne słowa byłego prezydenta
  7. Gwiazda "M jak miłość" pobita podczas Strajku Kobiet? Wszystko zrelacjonowała, porażające materiału ujrzały światło dzienne

Źródło: Zjadam

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł