Zapiekany bakłażan na trzy sposoby
pixabay.com

Zapiekany bakłażan na trzy sposoby

Bakłażan to warzywo, które możesz jeść na wiele sposobów, także zapiekany. Poznaj nasze przepisy i przygotuj bakłażana w domu!

Bakłażan jest szybki i łatwy w przygotowaniu, więc nawet całkowicie początkująca osoba nie będzie miała z nim żadnych problemów!

Bakłażany faszerowany kaszą pęczak


Do przygotowania tej pożywnej i gorącej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki: 720 g bakłażanów (najlepiej dość wąskich), 125-150 g pomidorków winogronowych, 80 g suchej kaszy pęczak, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, listki z pół pęczka natki pietruszki, 2 łyżeczki czerwonego octu winnego + więcej do smaku, płatki czerwonej papryki do smaku, sól, świeżo zmielony pieprz, 130 ml jogurtu naturalnego.


Przygotowanie – bakłażany przetnijmy wzdłuż na pół. Przecięcia oprószmy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dużą brytfannę posmarujmy oliwą. Bakłażany ułóżmy przecięciem na bok. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza i pieczemy 25 minut czasu na jednej stronie lub do momentu, aż się zezłocą. Odwróćmy i pieczmy jeszcze 6-11 minut czasu. Wyjmijmy z piekarnika i lekko wystudźmy. W międzyczasie ugotuj kaszę zgodnie z instrukcjami producenta. Pomidorki wrzućmy wraz z obranym czosnkiem i natką do blendera i zmielmy pulsująco, aż zostaną drobno posiekane. Dodajmy łyżkę oliwy, ocet winny, sól, świeżo zmielony czarny pieprz lub płatki czerwonej papryki i połączmy. Na każdą połówkę upieczonego bakłażana wyłóż ugotowaną kaszę pęczak, a na sporą łyżkę jogurtu. Zapiekaj w gorącym piekarniku jeszcze 5 - 10 minut. Na koniec udekoruj porcją pomidorów z czosnkiem i natką pietruszki.

Bakłażan faszerowany po turecku


Do przygotowania tej gorącej pożywnej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki: 1 duży bakłażan, 250 g mięsa mielonego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 średnia cebula, olej, 2 średnie ząbki czosnku, mięsisty pomidor, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, mielony pieprz czarny, mielona papryka słodka, rozmaryn, ewentualnie cukier.


Przygotowanie - bakłażan rozetnijmy wzdłuż na połówki. Wydrążmy środek i drobniutko pokrójmy wyjęty miąższ. Bakłażanowe łódki posólmy i ułóżmy otworami do dołu, aby ściekał sok. Posiekajmy cebulę i czosnek. Zeszklijmy na oleju. Dodajmy miąższ bakłażana oraz mięso i smażmy do momentu, aż mielone uzyska grudkowatą konsystencję. Domieszajmy koncentrat pomidorowy. Przyprawmy solą, mielonym pieprzem czarnym, rozmarynem i mieloną słodką papryką oraz ewentualnie cukrem. Farsz połączmy z drobniutko pokrojonym pomidorem i połową natki pietruszki. Nadziejmy przygotowanym farszem bakłażany. Ułóżmy je w formie żaroodpornej. Skropmy oliwą i pieczmy około 39-42 minut czasu w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Według naszego uznania możemy podawać z sosem jogurtowym.

Zapiekany bakłażan z makaronem, gruszką i oscypkiem


Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 4 cienko obrane, pokrojone w grubą kostkę bakłażany, 100 ml oliwy lub oleju, 220 g boczniaków, pokrojonych w paski, sól, mielony pieprz czarny, 1 litr pomidorów bez skórki, 2 zgniecione ząbki czosnku, 3 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę, 400 g makaronu typu penne, 200 g startego oscypka.


Przygotowanie - na patelni mocno rozgrzejmy połowę oleju. Wrzucamy pokrojone bakłażany, grzyby i smażymy na rumiano, delikatnie przemieszując. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem czarnym i trzymamy na niedużym ogniu około 14-16 minut czasu. Znów osobno rozgrzewamy pozostałą część oleju, władamy czosnek, a po upływie 3 minut - pomidory (zróbmy to ostrożnie, ponieważ pryskają). Solimy do smaku, doprowadzamy do zawrzenia i trzymamy na dużym płomieniu, bez przykrycia około 19-22 minut czasu. Dodajemy gruszki i dusimy razem jeszcze 5 minut czasu. Natomiast makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, lekko tylko odsączamy i mieszamy delikatnie z bakłażanem, grzybami, połową sosu pomidorowo-gruszkowego i połową sera. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy resztą sosu, obsypujemy resztą oscypka i zapiekamy około 29-32 minuty czasu w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.


Dodatkowa uwaga - zamiast boczniaków możemy wziąć do zapiekanki świeże leśne grzyby i dodatkowo wzbogacić ją odrobiną boczku, pokrojonego w kosteczkę.

Następny artykuł