Zdrowe koktajle – odkryj ich moc!
pixabay.com

Zdrowe koktajle – odkryj ich moc!

Są smaczne, zdrowe i pożywne, a włączenie ich do diety przyniesie każdemu z nas wiele korzyści. Zielone koktajle to moc witamin i cennych dla zdrowia substancji odżywczych, a przede wszystkim solidna porcja energii. Jakie przepisy warto wykorzystać? Z jakich względów warto zacząć pić koktajle z owoców i warzyw?

Zielone i zdrowe

Zdrowe koktajle to rewelacyjne wsparcie dla naszego organizmu, a im częściej będziemy sięgać po takie napoje, tym lepiej dla nas. Jeśli dodamy do nich zielone warzywa, to napoje takie są doskonałym źródłem chlorofilu – zielonego barwnika, mającego rewelacyjny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. Chlorofil sprawia, iż nasz układ nerwowy może lepiej funkcjonować, wiadomo też, że na takim składniku diety poro zyskuje nasz układ krwionośny. To jeszcze nie wszystkie powody, dla których warto sięgać po przepisy na koktajle z zielonych warzyw. Zielone koktajle rewelacyjnie radzą sobie w walce ze szkodliwymi toksynami, dzięki czemu świetnie sprawdzają się w tych kuracjach, których głównym celem jest oczyszczanie organizmu z niebezpiecznych substancji. A że toksyny często utrudniają nam odchudzanie, zdrowa dieta z udziałem koktajli z zielonych warzyw cieszy się też wielką popularnością wśród osób pragnących utrzymać zgrabną sylwetkę i prawidłową masę ciała.


Na jakie koktajle warto postawić? Wybór jest ogromny, a przepisy na koktajle mogą nas zaskoczyć swym bogactwem i różnorodnością. Ważnymi składnikami takich napojów są przede wszystkim owoce. Cytryna, jabłko, morela czy truskawka – oto wybrane propozycje. Dla tych osób, dla których zielone koktajle to przede wszystkim udany sposób na smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie, ważnymi dodatkami do takich napojów będą orzechy, siemię lniane oraz otręby. Dzięki takim dodatkom koktajl z zielonych warzyw doda nam sporo energii i zapewni nam uczucie sytości na wiele godzin. A że dodatkowo znajdą się w nim produkty będące bardzo dobrym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, nasza dieta stanie się jeszcze bardziej wartościowa.

Jako bazę do koktajlu polecamy przede wszystkim arbuza. Ma on wiele witamin, jest orzeźwiający, doskonale ugasi pragnienie, a do tego ma niewiele kalorii.

Poznaj nasze przepisy na pyszne koktajle.

Jogurtowy koktajl z arbuza to pyszne połączenie kremowego jogurtu z soczystym owocem - arbuzem. To także drogocenne połączenie probiotyków z jogurtu i mocy witamin z arbuza.

Do jego przygotowania będą Ci potrzebne:

  • 3 - 4 płasty świeżego arbuza (najlepiej bardzo dojrzałego),
  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki miodu do posłodzenia - opcjonalnie,
  • pół szklanki mleka kokosowego (125 ml),
  • kostki lodu do podania.

Jak przygotować ten przepis? Na początek z arbuza usuńmy skórkę i pokrójmy go na mniejsze kawałki. Pozostałe składniki ( mleko kokosowe, jogurt, miód) wrzućmy do wysokiego naczynia, w którym będziemy robić koktajl. Całość zmiksujmy, a następnie schłodźmy w lodówce. Gotowy koktajl podawajmy z kostkami lodu.

Koktajl kokosowo-arbuzowy z miętą

Orzeźwiający, dodaje wiele energii na cały dzień. Dodatek mięty nadaje mu niesamowitego charakteru.

Do przygotowania tego koktajlu potrzebne nam będą takie oto następujące składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 plaster świeżego arbuza,
  • 1 litr (1000 ml) wody mineralnej,
  • 1 łyżka wiórków koksowych,
  • garść świeżej mięty i kilka listków do dekoracji,
  • trochę miodu naturalnego lub syropu z agawy (opcjonalnie);
  • ponadto – kostki lodu


Przygotowanie – na początek świeżego arbuza obierzmy i pokrójmy na mniejsze kawałki. Natomiast pozostałe składniki (mleko kokosowe, woda mineralna, wiórki kokosowe, świeża mięta, miód naturalny lub syrop z agawy (opcjonalnie) wrzućmy do naczynia, w którym będziemy robić koktajl. Całość zmiksujmy, a następnie schłodźmy w lodówce. Gotowy koktajl podawajmy z kostkami lodu i listkami świeżej mięty. Taki koktajl to zdrowy i pyszny początek dnia.

Wskazówka – warto wiedzieć, że istnieje wiele rodzajów mięty: na przykład pieprzową, jabłkową, ananasową, cytrynową czy czekoladową, sadzi się dla aromatu i smaku. Niezależnie od rodzaju liście tej rośliny zawsze zawierają mentol, który nadaje napojom odświeżający smak.

Następny artykuł