
Żeberka pieczone w pikantnym ketchupie szturmem zdobywają polskie stoły. Lekka nuta słodyczy dodaje im wyrazu
Żeberka w aromatycznym sosie są prawdziwym przysmakiem wszystkich smakoszy. Istnieje wiele sprawdzonych przepisów na uwielbiane danie, ale nas szczególnie zachwyciła marynata z nutą słodyczy i pikanterii. Dzięki niej mięso jest cudownie soczyste i chrupiące na zewnątrz.
Żeberka niemal zawsze smakują obłędnie, ale sprawdzone przepisy mogą sprawić, że zachwycą nas na nowo. Sekretem cudownego smaku jest oczywiście odpowiednia technika gotowania - mięso zwykle trzeba obsmażyć przed dość długim pieczeniem, dzięki czemu żeberka będą rozpływać się w ustach. By jednak zachwycały smakiem, trzeba też przygotować odpowiednio skomponowaną marynatę. Zrównoważenie ostrego smaku miodem na pewno zachwyci wszystkich miłośników potrawy.
Żeberka marynowane warto podać na niedzielny obiad. Aromatyczne ostro-słodkie mięso zachwyca bogatym smakiem
Żeberka niezwykle często gotujemy z odrobiną słodyczy. Cudowną potrawę z miodem przyrządzała jedna z najsłynniejszych serialowych kucharek, czyli Michałowa z "Rancza". Wśród fanów potrawy dominuje jednak słuszne przekonanie, że warto dodać do nich pikantne przyprawy, bo nic nie smakuje tak dobrze, jak diabelsko ostre żeberka. Jeśli zdecydujemy się na przyrządzenie marynaty z pikantnego ketchupu bogatego w umami, jeszcze bardziej podkreślimy cudowny smak mięsa. Żeberka pieczone w obłędnym sosie miodowo-ketchupowym prezentują się niezwykle smakowicie, co możemy zobaczyć na kanale na Youtubie Swojskie jedzonko.
Dzisiaj grzeje:
- Śmierć w rodzinie Wałęsów przyszła nagle, bez ostrzeżenia. Śledczy ustalili czy popełnił samobójstwo
- Kotlety schabowe mięciutkie jak aksamit. Dzięki trikowi Kuronia z folią, genialny przepis
- Płaca minimalna 2021. Znamy już wstępną kwotę, najgorszy możliwy scenariusz
Składniki:
- 2 kg żeberek,
- 10 szalotek,
- 2 szklanki pikantnego ketchupu,
- 5 łyżek miodu,
- przyprawa do mięs z grilla,
- olej,
- sól.
Przygotowanie:
- Z oleju i przyprawy do grilla przygotowujemy marynatę. Nacieramy nią umyte i osuszone żeberka. Odstawiamy mięso do lodówki na minimum 2 godziny.
- Szalotki obieramy i drobno siekamy. Szklimy je na oleju, dodajemy ketchup, miód i odrobinę wody. Podgrzewam wszystkie składniki przez 5 minut, aż powstanie sos.
- Rumienimy żeberka na patelni z obu stron i przekładamy je do żaroodpornego naczynia.
- Zalewamy mięso sosem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 190 stopni. Po godzinie pieczenia obracamy je na drugą stronę.
Najlepsze newsy:
- Do sieci wyciekło nieznane dotąd zdjęcie Agaty Dudy. Internauci dopatrzyli się czegoś dziwnego, chodzi o jeden konkretny szczegół
- Uciekali przed horrorem. Mieli tylko jedno wyjście. Dramat w Europie. Nagranie wbija w fotel
- Gotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnka
- Teresa boi się chodzić do Biedronki. Ujawniła co się stało po zakupie popularnego produktu
- Niezawodny przepis babci na cudowne ogórki kiszone. Tajemnicą sukcesu jest 1 zasada
- Kamil Stoch szykuje się do przeprowadzki? Skoczek opublikował tajemnicze zdjęcie (FOTO)
Źródła: beszamel.se.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł