

2 Stycznia 2021
Prawie każdy popełnia 1 błąd przy przygotowaniu ziemniaków. Skutki są koszmarem
Ziemniaki to nie tylko pełnowartościowy produkt, ale również uniwersalny, co wpływa na ich częste przygotowanie. Jak się okazuje, lepiej nie kroić ich na mniejsze kawałki, co niestety często robimy. Smażąc je pokrojone na drobno, zyskują więcej tłuszczu, który ma możliwość lepszego wchłaniania się. To wpływa na znaczące zwiększenie kaloryczności całej potrawy, a na to powinniśmy szczególnie uważać.
Ziemniaki to przede wszystkim zdrowy, ale i sycący produkt, który sprawdzi się rewelacyjnie jako forma dodatku do wytrawnych potraw. Jesteśmy również w stanie przygotować z nich odrębne potrawy, które mimo prostoty tego składnika, zachwycą smakiem wszystkich gości.
Ich smak rewelacyjnie sprawdzi się przy przygotowywaniu domowych zup, ryb, mięs czy warzyw. Same w sobie nie są produktem wysoce tuczącym, jednak przygotowując je w nieprawidłowy sposób, jesteśmy w stanie zwiększyć ich kaloryczność.
Sposób przygotowania powinien być dla nas istotny z uwagi na składniki odżywcze ziemniaków. To warzywo pełne drogocennych witamin, jednak niewłaściwe potraktowanie tego produktu może wpłynąć na utracenie tego, co wartościowe.
Ziemniaki krojone na małe kawałki to poważny błąd
Jeśli przyrządzamy je w formie gotowanej lub smażonej, najczęściej zależy nam na czasie.Kroimy ziemniaki na mniejsze kawałki, licząc na to, że nasz obiad będzie szybciej gotowy, a my przy okazji nie namęczymy się zbytnio, musząc stać w kuchni.
Niestety ta droga na skróty pozbawi nas wielu cennych witamin z naszego produktu. Co więcej, smażenie ziemniaków w małych kawałkach jest bardzo niebezpieczne. W trakcie przygotowywania codziennych posiłków powinniśmy uważać na ilość spożywanego tłuszczu. Ten niestety ma lepsze możliwości wchłaniania się, jeśli ziemniaki pokrojone są na małe kawałki.
Jeżeli zależy nam, aby nasz posiłek był zdrowy i dostarczał cenne składniki odżywcze, lepiej przygotować ziemniaki pokrojone w większe kawałki. Pomoże to uchronić nasze danie przed wysoką kalorycznością.
Ziemniaki są pełne drogocennych właściwości
Warto pamiętać, że nie sam ziemniak charakteryzuje się prozdrowotnymi właściwościami odżywczymi, ale również ich skórka. Dlatego często zaleca się gotowanie lub pieczenie ich w mundurkach. Potrafi ona dodać im niepowtarzalnego smaku, ale co więcej, dodatkowych witamin.
Nie zawsze jednak ta forma pasuje do wymyślonego przez nas dania, z uwagi na co pozbycie się skórki jest konieczne. Nie bez powodu mówi się jednak, że ma ona więcej właściwości niż sam ziemniak. O tym, dlaczego warto zostawić skórkę od ziemniaków, pisaliśmy w tym artykule.
Polecamy również skorzystać z przepisu na aromatyczne, pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką. Znajdziecie go tutaj. Dzięki takim rozwiązaniom uzyskacie pełnowartościowy posiłek, który poza smakiem, dostarczy organizmowi tego, co najważniejsze. Ziemniaki w takim wydaniu będą miękkie w środku, a chrupkie z wierchu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Przez 20 lat oszukiwał klientów, nie mieści się w głowie co dodawał do ciastek
- Dlaczego trudno obrać niektóre jajka na twardo? Wszystko przez ważny szczegół
- Największy koszmar dzieciństwa - kożuch na mleku. Unikniesz go dodając 1 prosty składnik
źródło: gotowanie.onet.pl
Następny artykuł