Ziemniaki - które według ciebie są najzdrowsze?facebook.com

Tłuczone, w mundurkach, z piekarnika, a może frytki? Zdziwisz się, które ziemniaki są najzdrowsze

Ziemniaki do obiadu są równie istotne co dobrze ugotowane mięsko. Ich smak i zdolność do nasycenia żołądka są powodem tak wielkiej popularności na całym świecie. Już wiemy który sposób przyrządzenia tzw. pyrek jest najzdrowszy.

Istnieje popularna opinia, jakoby ziemniaki były wyjątkowo tuczące. Okazuje się, że bulwy nie tylko nie są powodem nadwagi, lecz według wielu ekspertów z dziedziny dietetyki, mają w sobie ogromną ilość substancji odżywczych. Do obiadu podajemy je praktycznie codziennie, ponieważ ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i stosunkowo szybkie. Jeśli jesteś fanem kopiastych łyżek ziemniaczanego puree, frytek, ziemniaków z piekarnika, czy w mundurkach - mamy dobre wieści. Wiadomo już które z nich są najzdrowsze.

Wielki powrót, miliony Polaków czekało z zapartych tchem, już dziś we wszystkich domachWielki powrót, miliony Polaków czekało z zapartych tchem, już dziś we wszystkich domachCzytaj dalej

Ziemniaki królują na twoim talerzu? Wiadomo już jak je przygotować, aby były najzdrowsze

Mit o kalorycznych ziemniakach wynika ze sposobu podania lub gotowania. Warzywo samo w sobie nie jest w żadnym wypadku tuczące, choć diabetycy powinni ograniczyć jego spożycie - zawiera mnóstwo węglowodanów. Jeśli jednak polejemy ziemniaczki tłuszczem ze smażenia, albo przyozdobimy skwarkami - wtedy zjadamy prawdziwą bombę kaloryczną.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nie żyje kultowy aktor. Miał jedynie 61 lat, znamy przyczynę śmierci
  2. W sieci krąży kompromitujące nagranie gwiazdy TVN. Internauci nie zostawili na niej suchej nitki, poszło o foliowe torebki z sałatą
  3. Ważny komunikat Lidla, wystarczy spełnić jeden warunek, aby skorzystać. Klienci są zachwyceni

W warzywie znajdziemy pełno potasu, który dla ludzi o podwyższonym ciśnieniu jest prawdziwym zbawieniem. Obniża je i reguluje prace mięśnia sercowego. Kartofle pełne są także skrobi, która w ciele człowieka metabolizowana jest do glukozy, czyli podstawowego paliwa człowieka. Najwięcej tego węglowodanu wykorzystuje mózg, który wymaga jego dużych ilości. Skrobia sprawia także, że przez dłuższy czas czujemy się syć, więc będziemy mieli mniejszą ochotę na podjadanie po posiłku.

Wielu z pewnością zastanawia się czy ich ulubiony sposób przyrządzania tych smakowitych bulw jest zdrowy. Niestety, od razu możemy wyeliminować tłuste frytki z głębokiego tłuszczu, lub talarki smażone na patelni. Tak zrobione ziemniaczki pozbawione są cennych wartości odżywczych, a duża ilość tłuszczu negatywnie odbije się na zdrowiu. Okazuje się, że najzdrowiej jest ugotować ziemniaki w mundurkach w wodzie z odrobiną soli. Jeśli pozostawimy na nich skórę, witaminy i minerały nie znajdą drogi ucieczki i nie zostaną wypłukane przez wrzącą wodę. Można także pokusić się o przyrządzenie ich na parze, wtedy wyjdą jeszcze lepsze.

Odechciało mu się jeść, niewybaczalna zawartość produktu z Biedronki. Okropieństwo schowało się najgłębiej jak mogłoOdechciało mu się jeść, niewybaczalna zawartość produktu z Biedronki. Okropieństwo schowało się najgłębiej jak mogłoCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Podchwytliwe pytanie w Milionerach za 40 tys. zł. Uczestniczka miała z nim duży probelm
  2. Weszli na strych w polskiej szkole i zamarli. Widok zapamiętają na zawsze
  3. Wszystkie słoiki z ogórkami małosolnymi do wyrzucenia, powodem pleśń. Uważaj na 2 fatalne błędy
  4. Pogoda nie sprzyja grillowaniu, ale w piekarniku też możesz zrobić przepyszne żeberka. Oprócz miodu ich smak podkręci 1 przyprawa
  5. Szybkie ciasto do popołudniowej kawy, któremu nikt się nie oprze. Czekoladowa przyjemność już po pierwszym kęsie
  6. Nie żyje legendarny sportowiec. Przed śmiercią wykryto u niego COVID-19

Źródło: garneczki.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł