Ziemniaki i zielony kolor pod skórkątoluna / zdjęcie udostępnione przez uzytkownika

Obierając ziemniaki widzisz pod skórką zielony kolor? Wyrzuć je natychmiast, zjedzenie grozi ogromną tragedią

Ziemniaki odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Można je przygotować na najróżniejsze sposoby. Przeważnie wybieramy najłatwiejszą z opcji, czyli ich ugotowanie. Przed przystąpieniem do przygotowań zazwyczaj obieramy ziemniaki. O czym świadczy ich zielony kolor pod skórką?

Ziemniaki potrafią być niezwykle smakowite. Wiele dań nie mogłoby się bez nich obejść. Niekiedy podczas obierania dostrzegamy zielonkawe zabawienie bulwy. Warto wiedzieć co oznacza taki kolor zastany pod skórką ziemniaków.

Gnatowski przewidział wszystko lata temu, zwierzył się koledze z planu. Aktor od lat zmagał się z chorobą, był na specjalnej diecieGnatowski przewidział wszystko lata temu, zwierzył się koledze z planu. Aktor od lat zmagał się z chorobą, był na specjalnej diecieCzytaj dalej

Zielone ziemniaki - lepiej uważać

W sklepach możemy dostać różne odmiany ziemniaków. Jednak zielony kolor wcale nie świadczy o tym, że mamy do czynienia z jakimś szczególnym gatunkiem. Okazuje się, że zabarwienie tego typu powinno być sygnałem ostrzegawczym.

Ziemniaki towarzyszą nam od wielu lat. Niektórzy jadają je kilka razy w tygodniu i ani myślą zmieniać ten stan rzeczy. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ ziemniaki bardzo łatwo przekształcić w smakowite frykasy. Zapiekanki na ich bazie, czy przepyszne puree potrafią przyprawić o szybsze bicie serca.

Czasami zdarza się tak, że obierając ziemniaki dostrzegamy zielone przebarwienia. Wiele osób zachodzi w głowę zastanawiając się nad tym czym spowodowana jest taka a nie inna barwa bulwy. Mało kto spodziewałby się, że takie ziemniaki mogą być niebezpiecznie.

Przeważnie ziemniaki uchodzą za zdrowy pokarm. Nie jest to nieuzasadnione. W ich wnętrzu możemy znaleźć witaminy C, A i E oraz witaminy z grupy B. Jednak zielone ziemniaki stanowczo nie powinny być przez nas spożywane. Dlaczego lepiej ich unikać?

Dzisiaj grzeje:

  1. Polacy masowo popełniają kilka błędów w przygotowaniu ciasta na pierogi. Szkoda, bo tak łatwo ich uniknąć
  2. Nieoficjalnie: nowe obostrzenia i lockdown w Polsce możliwe. Padł termin, uderzy we wszystkich Polaków i turystów
  3. Rozpływające się w ustach ciasto za grosze dla leniwych. Zrobisz je w zaledwie 10 minut, bez pieczenia

Czym nam grozi zjedzenie zielonych ziemniaków?

Ziemniaki przybierają zielone przebarwienia z uwagi na zawartość solaniny. Związek ten ma zapewnić bulwom ochronę przed szkodnikami. Zjedzenie takich warzyw może przynieść wyjątkowo przykre konsekwencje. Lepiej ich uniknąć.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu ABC Zdrowie, przedawkowanie solaniny może w ciągu kilku godzin doprowadzić do uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego, drgawek, śpiączki oraz niewydolności krążenia. Pierwsze objawy zatrucia przypominają grypę. Jak uniknąć gromadzenia się solaniny w ziemniakach?

Ziemniaki wytwarzają mniej szkodliwego związku, wówczas gdy przechowywane są w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie bez powodu niektórzy trzymają je w piwnicy. Jeżeli na ziemniakach pojawi się zielony nalot lepiej zrezygnować z ich jedzenia.

Nie da się ukryć, że ciężko było przewidzieć, że ziemniaki z zielonym nalotem mogą stwarzać zagrożenie. Na szczęście dzięki osiągnięciom nauki wiemy coraz więcej. Dotyczy to również spraw związanymi z kulinariami.

Rozpływające się w ustach ciasto za grosze dla leniwych. Zrobisz je w zaledwie 10 minut, bez pieczeniaRozpływające się w ustach ciasto za grosze dla leniwych. Zrobisz je w zaledwie 10 minut, bez pieczeniaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Pod osłoną nocy zapadła decyzja, nowy nakaz został wprowadzony. Obowiązuje od dziś
  2. Wszystko potoczyło się w mgnieniu oka. Niespodziewanie na drogę wylało się mięso dla zwierząt
  3. Zwykłe ziemniaki zrobiła według przepisu z 1937 roku. Zapiekanka po nelsońsku jest tania, przepyszna i prosta w przygotowaniu
  4. Mąż Anny Dymnej walczy o życie. Aktorka również ma problemy zdrowotne, przez które trudno jej gotować i robić ukochane przysmaki
  5. Surówka dla zdrowotności, jak mawiały nasze babcie. Pieczone buraki i kiszone ogórki tworzą unikalne połączenie, które okrasza chrzanowa nuta
  6. COVID-19 w galerii handlowej w Polsce. Mimo zagrożenia pracownicy nie zostali skierowani na kwarantannę
  7. TVP z kolejną wpadką. W wiadomościach cytowali wpis liderki Strajku Kobiet z Twitera. Okazał się fałszywy

Źródła: ABC Zdrowie / Interia Kobiety

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł