Szare kluskiyoutube / kanał: przepisTV / kadr z materiału

Do ich jedzenia wielu się nie przyznaje, a ostatnio znów podbijają polskie stoły. Szare kluchy, czyli przysmak naszych babć

Ziemniaki w tej formie są niebywale pyszne. Cudownie prosty i smaczny przepis na szare kluchy, który od razu przypomina nam dzieciństwo. Przygotuj je na obiad, a znikną z półmisków szybciej niż się na nich pojawiły.

Ziemniaki można podawać na wszelakie sposoby - począwszy od tłuczonych, przez frytki po zapiekane. Jednak kluski to jeden z tych pomysłów na obiad, gdzie tworzymy z najbardziej podstawowych składników prawdziwe dzieło kulinarne.

Ziemniaki w formie klusek to powrót do dzieciństwa i kawałek tradycji na stole

Szare kluchy to klasyk w naszych domach, są niesamowicie sycące i doskonale łączą się z mięsami. Te kultowe danie kuchni polskiej jest uwielbiane przez dzieci oraz dorosłych. Przy okazji jest tanie i bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy przestrzegać dosłownie kilku zasady, aby kluski smakowały jak u babci.

Skąd się wzięła nazwa tego dania? Kluski przygotowuje się z surowych, startych ziemniaków, które utleniają się w czasie obróbki i ciemnieją. Przyrządzenie ich wymaga nieco czasu, jednak wszyscy, którzy spróbowali choć raz, wiedzą, że warto. Można je podawać solo lub jako dodatek do mięsnych dań.

Kluski - nasze narodowe dobro

Kluski wywodzą się z Wielkopolski i podawano je już w XIX wieku, kiedy na tych terenach ziemniaki zyskiwały na popularności. Doskonale smakują z dodatkiem boczku oraz cebuli - niczym w przepisie przedstawionym na kanale PrzepisTv na platformie Youtube, ale zdecydowanie mniej kaloryczne będą sauté.

Polacy odliczają dni, cudowna wiadomość. Wraca najlepszy program kulinarny w PolscePolacy odliczają dni, cudowna wiadomość. Wraca najlepszy program kulinarny w PolsceCzytaj dalej

Tradycyjnie wielkopolskim dodatkiem do szarych klusków jest zasmażana kapusta kiszona. Mimo, że dla niektórych nie jest to dostatecznie wyszukane danie - my je uwielbiamy i możemy jeść codziennie.

Do przygotowania pysznych szarych klusek potrzebujesz:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli i sól do wody

Ziemniaki trzemy na bardzo drobnej tarce i umieszczamy na sicie. Czekamy ok. 10 minut aż z ziemniaków odejdzie woda. Wodę spod ziemniaków wylewamy, zostawiając jedynie z dna naczynia, na które spadała skrobię - to ona sprawi, że kluski nie będą się rozpadały.

Do ziemniaków dodaj mąkę oraz sól i dokładnie wymieszaj. Zagotuj w garnku wodę i ją osól. Wrzuć próbną kluseczkę - jeśli się nie rozpadnie, oznacza to, że ciasto jest idealne. Jeśli się rozpadnie - dodaj nieco mąki i powtórz test. Gdy mamy pewność, że masa jest odpowiednia, wrzucamy nabrane bokiem łyżki porcje masy do wrzącej wody.

Kiedy kluski wypłyną na wierzch, są gotowe. Wybieramy je z wody łyżką cedzakową. Do klusek możemy dodać ulubione składniki - w naszym przypadku jest to podsmażona na oleju cebulka i twaróg. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia WP

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł