Ziemniaki z obiadu szybko zmienimy w pyszne krokiety.youtube/ Weronika Domogród

Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich obłędnie chrupiące krokiety, rodzina będzie zachwycona

Ziemniaki z wczorajszego obiadu łatwo zmienić w przeróżne smakowite potrawy. Można dorzucić je do pierogów ruskich, zmienić w kopytka czy też knedle. Prawdziwi smakosze bez względu na wiek na pewno docenią też przepyszne usmażone na złoto kotlety. Wystarczy zaledwie chwila w kuchni, by przygotować niedrogi i obłędnie pyszny obiad.

Ziemniaki smakują wyjątkowo dobrze nie tylko polane masłem i obficie posypane koperkiem razem z jajkiem sadzonym i młodą fasolką szparagową. Z ugotowanych ziemniaków nie od dziś przyrządzamy wszelkie pyszności, które szczególnie lubią najmłodsi smakosze. Wszelkie kluski śląskie, kopytka czy knedle zawsze rozpływają się w ustach i są miłą odmianą dla zup i schabowych. Nieco mniej popularne są ziemniaczane krokiety - niesłusznie, bo są o wiele mniej pracochłonne niż krokiety z naleśnikami, a równie pyszne.

GIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieGIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieCzytaj dalej

Ziemniaki z obiadu warto zmienić w bajecznie pyszne krokiety. Błyskawicznie zrobimy z niego chrupiące danie, od którego wystarczy dorzucić warzywa lub ulubiony sos

Ziemniaki słyną w naszej kuchni z tego, że można je wykorzystać na milion sposobów. Młode warzywa idealnie pasują do wszelkich mięs, kotletów i filetów rybnych, ale równie dobrze sprawdzają się we wszelkich kluskach i nadzieniach do naleśników i pierogów. Dzięki temu nic się nie marnuje, bo nadmiar kartofli z poprzedniego dnia wystarczy lekko doprawić i opanierować, by zamienić je w obłędnie pyszne krokiety. Nie ma szybszego przepisu na to danie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Gwiazdor telewizji śniadaniowej zrobił na wizji coś niewybaczalnego. Zniesmaczeni internauci nie zostawili na nim suchej nitki
  2. Niemcy masowo wykupują ze sklepów jeden produkt. Hurtownie też już puste

Składniki:

  • 80 dag ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki bułki tartej i mąki
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • łyżka masła,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich żółtka i masło. Zagniatamy i doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.
  2. Wyrabiamy masę, aż uzyskamy jednolitą masę.
  3. Z masy lepimy wałeczki o grubości ok. 2 cm.
  4. Krokiety obtaczamy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
  5. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Podajemy z różnymi surówkami ze świeżych warzyw lub sałatką z ogórków kiszonych. Przepis możemy dowolnie wzbogacać o ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzi się na przykład mieszanka curry, która dodatkowo nada krokietom żółty kolor. Do masy warto też dorzucić świeży koperek, szczypiorek albo natkę pietruszki. Ziemniaczane krokiety będą też świetnie smakować z sosem czosnkowym.

Najlepsze newsy:

  1. Stare nagranie Dudy z Tadlą, dziś wolałby o nim zapomnieć. "Czasami ludzi ponoszą emocje"
  2. Kinga Duda pojechała na luksusowe wakacje. Wiemy gdzie wypoczywa
  3. Soczysta i lekka surówka z pomidorów malinowych. Fenomenalny smak zawdzięcza drugiemu składnikowi
  4. Cudowny nawóz z 3 składników. Pomidory i ogórki będą po nim rosły jak szalone
  5. Nagle zaczął rozpylać po ogrodzie mieszankę octu z solą. Efekt po 10 godzinach zwalił go z nóg
  6. Tragiczne wiadomości obiegły media. 38-letni ulubieniec fanów został znaleziony martwy, zostawił żonę i dzieci

Źródło: kobieta.interia.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł