Ziemniaki z zieloną skórkątoluna / zdjęcie udostępnione przez uzytkownika

Widzisz pod skórką ziemniaka zielony kolor? Natychmiast wyrzuć go do śmietnika

Ziemniaki towarzyszą nam w kuchni regularnie i zdają się nie mieć wielu sekretów, których wcześniej byśmy nie zgłębili. Mało kto zastanawia się, co oznacza zielona barwa tych warzyw, a co gorsza - czy można je jeść. Okazuje się, że nie tylko walory smakosze zielonych ziemniaków są zdecydowanie uboższe. Zjedzenie ich w większej ilości może zakończyć się tragicznie.

Ziemniaki są pysznym dodatkiem do wielu polskich potraw i ciężko wyobrazić sobie bez nich naszą rodzimą kuchnię. Każdy z nas chociaż raz widział ziemniaki, które zaraz pod skórką skrywają zielony kolor. Wszyscy powinniśmy wiedzieć, co oznacza nietypowa barwa.

Ziemniaki o zielonym kolorze - czy są szkodliwe?

Ziemniaki przybierają zielone przebarwienia z uwagi na zawartość solaniny. Związek ten ma zapewnić bulwom ochronę przed szkodnikami. Zjedzenie takich warzyw może przynieść wyjątkowo przykre konsekwencje. Lepiej ich uniknąć.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu ABC Zdrowie, przedawkowanie solaniny może w ciągu kilku godzin doprowadzić do uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego, drgawek, śpiączki oraz niewydolności krążenia. Pierwsze objawy zatrucia przypominają grypę.

Jak uniknąć gromadzenia się solaniny w ziemniakach?

Ziemniaki wytwarzają mniej szkodliwego związku, wówczas gdy przechowywane są w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie bez powodu niektórzy trzymają je w piwnicy. Jeżeli na ziemniakach pojawi się zielony nalot lepiej zrezygnować z ich jedzenia.

Polacy je uwielbiają, a niesamowicie szkodzą trzustce. Lepiej ograniczyć spożywaniePolacy je uwielbiają, a niesamowicie szkodzą trzustce. Lepiej ograniczyć spożywanieCzytaj dalej

Jeśli zauważymy zielone części w ziemniakach nie wystarczy niestety ich odkroić. Nigdy nie mamy pewności jak głęboko wniknęła solanina i na wszelki wypadek nie powinniśmy wystawiać się na ryzyko sprawdzenia tego na własnym organizmie.

Jaka ilość solaniny jest szkodliwa?

Jak podaje serwis ABC zdrowie, niestety nie jest ustalona konkretna dawka. Każdy organizm jest inny i może mieć większą bądź mniejszą odporność na tę substancję. Dlatego zaleca się uwagę i najlepiej całkowite unikanie ziemniaków o zielonym kolorze.

Najbardziej narażeni na zielone ziemniaki jesteśmy w okresie wiosennym, jednak nie oznacza to, że nie pojawiają się teraz. Wiele osób ma spore zapasy tego warzywa, które przez wyżej wspomniane błędne przechowywanie, mogły nabrać toksycznych właściwości.

Najbardziej banalny sposobem na pozbycie się nawet resztek solaniny jest zwyczajnie ugotowanie ich po uprzednim bardzo dokładnym obraniu. Tylko w takim wypadku możemy liczyć na pyszny posiłek, a nie zatrucie pokarmowe.

Jeśli jesteś ciekawy jak prawidłowo gotować ziemniaki, tu znajdziesz genialny poradnik od a do z. Z już ugotowanych ziemniaków możesz zrobić pyszne kluseczki, które będą hitem na każdym obiedzie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ABC Zdrowie / Interia Kobiety / Poradnik Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł