Ziemniaki są idealna bazą do zrobienia zupywikipedia.org/Paulnasca https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Wyborna ziemniaczanka zyska na smaku, gdy zrobisz ją na odpowiednim mięsie. Aromat i smak zaskakuje koneserów polskiej kuchni

Ziemniaki na świecie reprezentowane są przez ponad 10 tysięcy różnych odmian i są najczęściej wybieranym dodatkiem do obiadu przez większość Polaków. Ziemniaczanka jest idealną zupą, aby wykorzystać nadmiar bulw zalegających w spiżarce. Ugotowanie jej na odpowiednim mięsie powoduje, że jej smak osiąga niewyobrażalne poziomy.

Ziemniaki przybyły do nas stosunkowo niedawno, ponieważ na naszych stołach pojawiły się dopiero w XVII wieku. Hiszpanie przywieźli je z państwa Inków w czasie konkwisty. Obecnie stanowią często podstawę naszego żywienia i w wielu domach są niezastąpionym dodatkiem do kotleta. Świetnie pasują do różnych zup, a ziemniaczanka jest bez wątpienia ich królową. Ugotowana na odpowiednim mięsie smakować będzie każdemu koneserowi.

Pilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaPilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaCzytaj dalej

Ziemniaki w ciekawej zupie - nowe spojrzenie na tradycyjny przepis

Zupy są świetnym rozwiązaniem jeśli jesteśmy głodni i chcemy zjeść coś smacznego, lecz zegar tyka i brakuje nam czasu na długie gotowanie. Ziemniaczanka jest sycąca, smaczna i pożywna. Sekretem jej intensywnego smaku nie są wcale ziemniaki, lecz wędzony boczek, który nadaje daniu wędzarniczego aromatu, który rozpala zmysły.

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 300 gramów wędzonego boczku
  • pół pietruszki
  • pół pora
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • garść natki pietruszki
  • łyżeczka kminku
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrój na małą kostkę i podsmaż na brązowy kolor. Przełóż mięso do dużego garnka.
  2. Na tłuszczu z boczku podsmaż posiekaną cebulę do zeszklenia. Następnie przełóż ją do boczku.
  3. Marchewkę, pora, selera i pietruszkę obierz, opłucz i pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj je do garnka.
  4. Zalej całość 2 litrami wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  5. Do bulionu dodaj przyprawy.
  6. Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę. Dodaj je do bulionu i gotuj do miękkości.
  7. Zupę zapraw łyżką mąki wymieszanej z 2 łyżkami gorącej zupy, aby delikatnie ją zagęścić.

Zupa jest na tyle sycąca, że napełnia żołądek jako samodzielne danie. Smacznego.

Najlepsze newsy:

  1. Debata prezydencka w Końskich i Lesznie. Na antenie TVP nagle doszło do kuriozalnej sytuacji, której nikt się nie spodziewał
  2. Tragedia w Ustroniu Morskim. Czarny scenariusz się spełnił, 19-latek nie żyje
  3. Właśnie oszukują wszystkich. Ważne ostrzeżenie dla klientów Biedronki przed przekrętem phishingowym
  4. Obłędne kotlety lepsze niż schabowy i mielony. Rodzina od razu poprosi o dokładkę, hit gwarantowany
  5. 40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł
  6. Agent Roberta Lewandowskiego zmieszany z błotem. "Kasyna, spelunki i środki na erekcję"

Źródło: mojegotowanie.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł