Ziemniaki gotuj z marchewkąpexels.com

Polacy masowo popełniają karygodny błąd podczas gotowania ziemniaków. Zapominają, że należy do garnka wrzucić 1 marchewkę

Ziemniaki jadamy praktycznie każdego dnia, ponieważ są najbardziej popularnym dodatkiem do obiadu. Niestety, całe mnóstwo Polaków popełnia karygodny błąd, który ma katastrofalne skutki. Mało kto pamięta, że do garnka należy wrzucić jedną marchewkę.

Ziemniaki są świetnym elementem pożywnego posiłku. Zwiększają jego sytość, a same w sobie nie są zbytnio kaloryczne. Większość z nas gotując je po prostu wrzuca bulwy do garnka z osoloną woda i czeka, aż całkowicie zmiękną. Taki sposób, choć najbardziej popularny, jest wyjątkowo błędny. Do wody razem z ziemniakami należy wrzucić jedną marchewkę. Powód powala nawet największych znawców kulinariów.

Zenek Martyniuk powiedział dość. Decyzja zmieniła życie jego rodzinyZenek Martyniuk powiedział dość. Decyzja zmieniła życie jego rodzinyCzytaj dalej

Ziemniaki trzeba gotować z marchewką - inaczej tracimy wiele cennych wartości odżywczych

Ziemniaczki tłuczone wraz z kotletem schabowym i smażona na maśle marchewka z groszkiem - obiad idealny, prawda? Z pewnością jego smak i prezencja zachwycą niejednego smakosza, lecz prawda jest zupełnie inna. Jeśli do gotujących się ziemniaków nie wrzuci się jednej marchewki, tracimy ogromna ilość dobroczynnych substancji.

Dzisiaj grzeje:

  1. Z rozpędu płuczesz mięso pod kranem? Konsekwencje mogą być opłakane, ludzie masowo popełniają tragiczny błąd
  2. Od 1 września matki mogą liczyć na dodatkowe pieniądze. Żeby się załapać, musisz się pospieszyć
  3. Przenigdy nie wkładaj 3 rzeczy do zmywarki. Skutki mogą być koszmarne

Obróbka cieplna niszczy witaminę C, która jest nad wyraz delikatna. Kwas askorbinowy gra bardzo ważną role w organizmie człowieka. Dzięki niej jesteśmy w stanie cieszyć się dobrą odpornością, zdrową skórą oraz silnym układem krwionośnym. Jej niedobory od razu odczuwamy pod postacią częstych infekcji, krwawiących dziąseł czy pękających naczynkach krwionośnych. Witamina C obecna jest w ziemniakach, lecz ich gotowanie wypłukuje ją i niszczy.

Marchewka może temu przeciwdziałać. Karotenoidy zawarte w pomarańczowym warzywie utrwalają i wzmacniają witaminę C, nie pozwalając jej rozpaść się pod wpływem ciepła. W finalnym produkcie nie wyczujemy, że wraz z ziemniakami w wodzie gotowała się marchewka, lecz nasz organizm nam podziękuję. Szczególnie w okresie wzmożonych zachorowań, kiedy witamina C jest na wagę złota. Dlatego dodając jedną marchew do gotujących się ziemniaków sprawimy, że nasz posiłek będzie zdrowszy i dostarczy nam więcej witamin.

Przenigdy nie wkładaj 3 rzeczy do zmywarki. Skutki mogą być koszmarnePrzenigdy nie wkładaj 3 rzeczy do zmywarki. Skutki mogą być koszmarneCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nie tylko kupisz za pół darmo, ale i dostaniesz voucher do Biedronki. Dziś ostatnia szansa, żeby się obłowić
  2. Nie żyje 14-latek z Ośrodka Wychowawczego na Podkarpaciu. Szczegóły tragedii są porażające
  3. Surówka z kalafiora bijąca rekordy popularności, nie musisz go nawet gotować, smak mówi sam za siebie
  4. Ponad 90% Polaków popełnia 1 karygodny błąd podczas robienia mizerii. Gdy poznasz banalny trik, nigdy więcej go nie powtórzysz
  5. Poszła w ślady znanej mamy? Wiemy, co robi córka Ewy Wachowicz, jej decyzja może zaskoczyć
  6. Od 15 października kolejne podarunki od ZUS. Tysiące Polaków załapie się na mniejsze składki

Źródło: onet

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł