Ziemniakipixabay.com

Błyskawiczna, syta i przepyszna zapiekanka ziemniaczana. Obłędny sos zachwyci nawet niejadka

Ziemniaki goszczą bardzo często na naszych stołach jako dodatek, ale i samodzielna potrawa. Rewelacyjnie sprawdzą się jako produkt do wykonania zapiekanki, która będzie nie tylko szybka, ale i smaczna. Mamy dla was przepis na zapiekankę ziemniaczaną z beszamelowym sosem.

Ziemniaki to dla wielu podstawa prawdziwego obiadu. To również warzywo, z którego jesteśmy w stanie wyczarować dosłownie wszystko. Nie bez powodu nazywany jest klasyką wśród produktów spożywczych. Ziemniaki pozwolą nam stworzyć pyszne zupy, drugie danie, zapiekanki, a nawet ciasto w słonej odsłonie. Ziemniaki to tani składnik, który warto mieć zawsze w kuchni ze względu na to, że idealnie komponują się z innymi produktami. Zawsze są dobrym wyborem, a jeśli chodzi o dodatkowe możliwości, idealnie sprawdzą się w formie przekąski. Jako domowe frytki czy domowej roboty chipsy.

Poniżono ciężarną w sklepie spożyczym. Powód budzi ogromne kontrowersjePoniżono ciężarną w sklepie spożyczym. Powód budzi ogromne kontrowersjeCzytaj dalej

Sposób na ziemniaki w 15 minut

Mamy dla was przepis, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. To bardzo prosty i szybki sposób na pełne danie, które rewelacyjnie sprawdzi się solo, ale i jako dodatek do dań mięsnych. Można go uznać za idealną propozycję obiadową, ale i na kolację. Co najważniejsze, jest to propozycja błyskawiczna.


Zapiekane ziemniaki cieszą się dużą popularnością. Jest mnóstwo przepisów, w których wykorzystujemy je do jedno-naczyniowej zapiekanki. Co ciekawe, możemy tworzyć je bez konkretnych przepisów. Wystarczy dodać produkty, które mamy w lodówce. Zapiekanki ziemniaczane robi się często z tego, co po prostu nam zostało i co najlepsze, zawsze wychodzi rewelacyjnie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wyjął 500 zł i zapłacił za kiełbasę. Kasjerka wydała 490 zł reszty, spojrzała na banknot i zbladła, afera w sklepie spożywczym
  2. Rząd podjął decyzję. Już wkrótce ważne zmiany wejdą w życie. Jest decyzja. Dotknie tysiące Polaków, głównie często podróżujących
  3. Kotlety od Kuronia nie mają sobie równych, kochają je dzieci i dorośli. Ich sekretem jest boska, niepowtarzalna panierka

Zapiekanka z beszamelem

Zapiekanka ziemniaczana zapiekana pod sosem beszamelowym to idealny wybór. Beszamel kojarzy nam się z lasagną, która bezapelacyjnie jest jedną z topowych, zapiekanych potraw. Wiele osób dąży do idealnego sosu o idealnej konsystencji i smaku, bo ciężko o kupny. Jak się okazuje, to nic trudnego, żeby zrobić go samodzielnie, a co najważniejsze, żeby uzyskać niepowtarzalny smak.


Składniki:

Głównym bohaterem tego przepisu są oczywiście ziemniaki. Podajemy proporcje, które mogą odpowiadać 4 porcjom, ale oczywiście można je zwiększać lub zmniejszać wedle uznania. Jeśli chodzi o solidne porcje dla 4 osób, mówi się i tym, że do 1,5 kilograma ziemniaków będzie wyborem idealnym. Do tej części zapiekanki, która będzie bardziej zwarta, przyda nam się również boczek. Około 150 gram, dla podbicia smaku.

Składniki na sos beszamelowy:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 ¼ szklanki zimnego mleka
sól, biały pieprz
mielona gałka muszkatołowa
ewentualnie koperek

Sposób przygotowania:

Na początku zaczynamy od umycia ziemniaków oraz ich obrania. Wrzucamy je do garnka z osolonym już wrzątkiem i gotujemy. Czas gotowania to zdecydowanie około 10 minut, a więc do miękkości. Po ugotowaniu się ziemniaków odcedzamy je i odkładamy na bok. Czas zabrać się za pokrojenie boczku w drobną kostkę.


Jeśli chodzi o przygotowanie sosu beszamelowego, w rondelku rozpuszczamy masło. Następnie do rozpuszczonego płynu dodajemy mąkę, starannie przy tym mieszając. Przygotowaną mieszankę chwilę smażymy, a następnie dolewamy zimne mleko. W tym momencie konieczne jest energiczne mieszanie, aby nie powstały grudki. Nie chcemy, żeby mleko się nam ścięło.

Nie ma określonego czasu gotowania sosu. W tym momencie musimy go cały czas obserwować i trzymać na ogniu tak długo, aż zgęstnieje. Doprawiamy całość solą pieprzem oraz zmieloną gałką muszkatołową.

Zapiekankę przygotowujemy oczywiście w naczyniu żaroodpornym, a więc smarujemy je dokładnie masłem. Wykładamy nasze ziemniaki i wylewamy sos. Całość posypujemy wędzonym boczkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy całość do zarumienienia góry, a więc około 30 minut.

Poleca się posypać zapiekankę przy podaniu koperkiem oraz dołożyć na talerzu surówkę colesław. Nie mniej jednak, zapiekanka jest na tyle uniwersalnym daniem, że w różnych kombinacjach będzie smakować rewelacyjnie. Wszystko zależy od upodobań naszych oraz przede wszystkim gości.

Banalnie prosta i niebiańsko pyszna surówka z kiszonych buraków. Absolutny ideał na jesienną niepogodęBanalnie prosta i niebiańsko pyszna surówka z kiszonych buraków. Absolutny ideał na jesienną niepogodęCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Trzaskowski już nie wytrzymał, pilnie apeluje do rządu. Sytuacja staje się dramatyczna
  2. Rodzice mogą być spokojni. Decyzja ws pieniędzy z KRUS już zapadła
  3. Masz ochotę na małe co nieco? Za mniej niż 5 zł zrobisz przepyszny i zdrowy deser bez cukru, przepis jest banalnie prosty
  4. Najszybsze i najlepsze bułki pszenne. Zrobisz je w godzinę i zachwycisz całą rodzinę
  5. Przepis na tanie, łatwe i szybkie placki ziemniaczane z kapustą kiszoną. Idealne na śniadanie, obiad i kolację
  6. Kiedy Polacy mogą spodziewać się szczytu zachorowań? Eksperci przedstawili prognozy, padła konkretna data
  7. Olbrzymi wyciek baz danych, ponad 13 miliardów rekordów użytkowników. Polacy też zagrożeni

Źródło: m.beszamel.se.pl

Zapraszamy na naszego Instagrama

Następny artykuł