Ziemniaki z wodyJacek27, Getty Images

Dlaczego ziemniaki rozpadają się podczas gotowania? Ogromny błąd popełniamy już na starcie

Zauważyłeś, że ziemniaki, które gotujesz, bardzo często rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury i cyrkulującej wody? Prawdopodobnie błąd popełniłeś już w sklepie podczas wybierania odpowiednego gatunku bulw. Różnią się one zawartością skrobi, a różne typy kulinarne, zachowują się podczas obróbki termicznej w inny sposób. Do ziemniaków z wody najlepiej wybrać typ kulinarny A lub B.

Ziemniaki generalnie dzieli się na trzy typy kulinarne. Każdy z nich zawiera różną ilość skrobi, która odpowiada za zbitość i twardość danej pyrki. Każdy z tych typów nadaje się do innego sposobu obróbki oraz różnych potraw. Chcąc zjeść zwykłe ziemniaki z wody, warto wybrać typ kulinarny A lub B.

Oba typy charakteryzuje stosunkowo niewielka ilość skrobi. Typ A, inaczej nazywany sałatkowym, jest idealny do sałatek czy zapiekanek. Typ B, zwany także uniwersalnym, sprawdzi się w wielu różnych scenariuszach, więc warto zawsze mieć takie kartofle w zanadrzu.

Które ziemniaki wybrać?

Wszystko zależy od wybranej przez nas metody gotowania. Do tradycyjnych ziemniaków z wody, które podaje się z odrobiną masła oraz siekanym koperkiem, najlepiej sprawdzi się typ kulinarny A. Te ziemniaki pozostają zwarte po przygotowaniu, a ich jedzenie jest prawdziwą przyjemnością.

Do takiego podania nadaje się też typ kulinarny B, który choć zawiera więcej skrobi niż wcześniejsza wersja, ciągle jest wytrzymały i smaczny. Typ B należy jednak gotować odrobinę krócej, aby zachował cały swój kształt i nie rozpadł się.

Czy można schudnąć jedząc majonez? Kontrowersyjny pomysł ma wielu zwolennikówCzy można schudnąć jedząc majonez? Kontrowersyjny pomysł ma wielu zwolennikówCzytaj dalej

Typ B jest także na tyle uniwersalny, że można przy jego pomocy zrobić zarówno placki ziemniaczane, jak i frytki. Z takich ziemniaków najlepiej jednak wychodzą pieczone łódeczki, czy smażone kartofle - to wtedy wyciągami z nich pełnie smaku oraz aromatu.

Jak gotować ziemniaki, aby zawsze wyszły idealnie?

Proces wydaje się banalny, lecz wiele ludzi dalej popełnia banalne błędy, które mogą zniszczyć nawet najsmaczniejszy obiad. Jeśli chcemy, aby zachowały w sobie jak najwięcej witamin i innych wartości odżywczych, należy ugotować je w mundurkach. Przez skórkę woda nie jest w stanie wypłukać tych substancji.

Aby ziemniaki ugotowały się równomiernie, bulwy muszą być podobnej wielkości. Przed gotowaniem trzeba je dokładnie umyć, aby wyszorować z nich wszelkie pozostałości po ziemi. Wszelkie zielone czy uszkodzone miejsca warto wyciąć, aby nie zatruć się po spożyciu.

Obrane ze skórki wkłada się od razu do miski z wodą, aby pod wpływem tlenu nie ściemniały. Im krócej trzymane są bez skóry w wodzie, tym mniej substancji odżywczych z nich ulatuje - dlatego obiera się je i gotuje na chwilę przed podaniem. Starsze ziemniaki obiera się ze skórki cienko, aby również nie utracić zbyt dużo witamin i minerałów.

Ziemniaki są gotowe, gdy nakłuwane widelcem nie stawiają oporu. Po ugotowaniu odcedza się je i stawia ponownie, na kilka sekund, na ogniu. W taki sposób odparowuje resztka wody, a kartofle są suche i smaczne.

Chcesz poznać więcej ciekawostek, które ułatwiają pracę w kuchni? Tutaj pokazaliśmy jak wygodnie rozmrażać kostkę masła. W tym artykule zdradzamy, co można zrobić z łupin po cebuli.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mama-dobra-rada.pl, e-ogrodek.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł