Ziemniaki jak z ogniskawikipedia.org/Silar Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

Smak dzieciństwa, pieczone ziemniaki jak z ogniska. Zrobisz je w domowym zaciszu

Ziemniaki z ogniska są potrawą, która swoja prostotą i charakterystycznym smakiem nie ma sobie równych. Od lat wiele osób poszukiwało sposobu na zrobienie ich w domowym zaciszu, jednak bez większych sukcesów. Autorce bloga krytykakulinarna.com udało się, podajemy przepis dalej.

Ziemniaki stanowią u większości nas podstawę diety. Dodajemy je do mnóstwa dań mięsnych czy zup. Ziemniaki zapełniają nasze żołądki, nie są trudne w przygotowaniu, a ich cena zawsze nas zachęca do kupienia. Przygotowanie ich w ognisku jest niepowtarzalne, jednak najlepszą alternatywę przygotujemy dzięki poniższemu przepisowi. Prostota przygotowania i wspaniały smak powodują, że praktycznie każdy będzie chciał je zrobić.

Pilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaPilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaCzytaj dalej

Ziemniaki, które smakują jak z ogniska

Sposób pieczenia ziemniaków w żarze ogniska jest równie stary co one same. Smak dymu, który przechodzi do pieczonych bulw, jest nie do podrobienia. Każdy, kto tylko ma dostęp do kominka może sobie takie ziemniaki przygotować, o ile w jego mieście nie zabroniono ich używania. Niestety wiele osób nie ma takich luksusów, bądź mieszka w bloku. Wtedy pozostaje próba odwzorowania ich smaku w piekarniku. Poniższy sposób jest ku temu idealny.

Składniki:

  • 2 kilogramy ziemniaków
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki mąki pszennej.

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

    1. Ziemniaki dokładnie umyj, lecz nie obieraj. Osusz je papierowym ręcznikiem kuchennym i postaw na bok.
    2. Do miski wsyp mąkę oraz sól.
    3. Następnie wrzuć wszystkie ziemniaki do miski i obtocz je w mące.
    4. Ułóż bulwy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około godzinę.

Do ziemniaków idealnie pasuje kwaśna śmietana i smażona kiełbasa bądź karkówka. Jeśli chcesz, możesz dodac do nich masło oraz ulubione zioła, takie jak rozmaryn, koperek lub szczypiorek. Smacznego.

Najlepsze newsy:

Źródło: krytykakulinarna.com

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł