Ziemniakipixabay.com/jamesHill

Ziemniaki gotujesz pod przykrywką czy bez? Tylko jeden sposób jest prawidłowy

Ziemniaki należą do dodatków, które towarzyszą najczęściej naszym daniom mięsnym czy rybnym. Są również składnikiem, z którego jesteśmy w stanie przyrządzić wiele smakowitych potraw. Choć ich przygotowanie wydaje się być prostą czynnością, warto pamiętać o kilku wskazówkach, które ułatwią nam ich gotowanie. Między innymi o tym, że warto gotować ziemniaki pod przykryciem.

Ziemniaki prosto z wody to najczęstszy sposób na ich podanie, który zawsze się sprawdza. Problem jednak polega na tym, że nie zawsze ich smak oraz konsystencja jest odpowiednia. Czasem są niedogotowane, a innym razem rozgotowane. Co zrobić, żeby nie były za suche?


Podstawą idealnego smaku jest jednak nie tylko sam proces przygotowania, ale również gatunek ziemniaków. Latem najlepiej sprawdzą się młode ziemniaki. Niestety w sezonie zimowym najczęściej sięgamy po te starsze, a więc warto wprowadzić kilka rozwiązań, które zagwarantują pyszny smak.


Ziemniaki oraz kilka sposobów na ich prawidłowe przygotowanie

Gotowanie ziemniaków może uchodzić za prostą czynność, której nie trzeba tłumaczyć, jednak jak się okazuje, może przysporzyć problemów, jeśli nie pamięta się o podstawach. Aby ziemniaki były bardziej soczyste, warto najpierw zasmażyć cebulę na dużej ilości oleju. Następnie razem z całym olejem przełożyć ją do gotujących się ziemniaków. Tak ugotowane odcedzić, a następnie osuszyć na małym ogniu.

Innym sposobem na przygotowanie ziemniaków tak, aby zachowały w sobie potas oraz dużą zawartość witaminy C, jest wrzucenie ziemniaków do wrzącej już wody. Witamina C rozkłada się szybciej w zimnej wodzie, a w takiej, której temperatura wynosi około 70 stopni, przestaje. Potas za to zamienia się z solą, a więc ziemniaki powinno się w tym przypadku solić na samym końcu całego procesu.


Gotowanie ziemniaków w mundurkach to również odpowiedni pomysł, ponieważ pod skórką jest najwięcej witamin. Aby przygotować ziemniaki w ten sposób, należy je bardzo dokładnie umyć, najlepiej wyszorować szczoteczką. Następnie wrzucamy je do wrzątku i solimy. Całość gotujemy około 30 minut do miękkości. Tak ugotowane ziemniaki odcedzamy i obieramy ze skórki.


Poprawne gotowanie ziemniaków

Należy oczywiście zacząć od obrania ziemniaków oraz pokrojenia ich w kostkę. Następnie myjemy je dokładnie pod zimną wodą. Do garnka nalewamy wodę i solimy ją przed zagotowaniem. To bardzo ważne, żeby solić zimną wodę, ponieważ dzięki temu nasze ziemniaki stracą mniej witamin podczas gotowania.

Ziemniaki gotujemy na małym ogniu i co ważne, pod przykryciem przez około 15-20 minut. Kwestia użycia pokrywy w trakcie ich przygotowywania pozostaje nadal kwestią sporną. Nieustannie toczą się dyskusje na temat tego, które rozwiązanie będzie lepsze. Jak się okazuje, gwarancją idealnie ugotowanych ziemniaków jest właśnie pokrywa. Dzięki niej nie będziemy zmagać się z niedogotowanymi i twardymi ziemniakami. Jeśli chcemy uniknąć wykipienia czy utraty koloru w trakcie gotowania, należy dodać łyżkę oleju. O innych, babcinych trickach pisaliśmy również tutaj.

Jeśli zależy nam natomiast na szybkim przygotowaniu całego dania, warto dodać do ziemniaków łyżkę masła lub margaryny. Ta czynność zdecydowanie przyspieszy czas obróbki. Rozwiązanie może przydać się szczególnie wtedy, kiedy mamy naprawdę mało czasu na przygotowanie obiadu.

Liczymy na to, że artykuł ułatwi wam przygotowywanie kolejnych obiadów, w którym głównym gwoździem programu będą właśnie ziemniaki. Wiele czynności w kuchni robimy intuicyjnie, nie zastanawiając się nad prawidłowymi zasadami czy rozwiązaniami, które mogłyby ułatwić nam prace, gwarantując przy tym rewelacyjne efekty zgodne z naszymi oczekiwaniami. Jak się okazuje, gotowanie ziemniaków może być prawdziwą sztuką, która zakłada wiele, różnych sposobów. Biorąc pod uwagę, że ziemniaki możemy przygotować na wiele sposobów, przypominamy o przepisie na chrupiące ziemniaki z piekarnika, który znajdziecie tutaj.

Karolina Szostak błyskawicznie schudła 30 kg. Zdradziła szczegóły niezwykłej dietyKarolina Szostak błyskawicznie schudła 30 kg. Zdradziła szczegóły niezwykłej dietyCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: polki.pl; beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł