Ziemniaki - jak je gotować?
Salvatore Rinaldi, Getty Images

Dlaczego warto wrzucić marchewkę do gotujących się ziemniaków?

Ziemniaki są zdecydowanie jednym, z najważniejszych składników naszej diety. Mało który obiad podawany jest bez kartofli, które często przybierają najróżniejsze postaci - od puree, po zapiekanki. Okazuje się, że warto wrzucić do gotujących się ziemniaków kawałek marchewki. Dzięki niej zachowają znacznie więcej wartości odżywczych.

Przygotowując ziemniaki raczej nie myślimy o ich substancjach odżywczych. Wielu z nas wydaje się, że te sporej wielkości smaczne bulwy wypełnione są jedynie skrobią. Prawda jest jednak zupełnie inna, ponieważ są świetnym źródłem witaminy C.

Niestety, kwas askorbinowy jest również wyjątkowo podatny na wysokie temperatury, przez co podczas gotowania szybko ulega degradacji. Istnieje mimo wszystko sposób, dzięki któremu można zatrzymać w ziemniakach tą cenną substancję w znacznie większej ilości niż normalnie.

Ziemniaki gotuj z marchewką

Korzeń marchwi wypełniony jest beta-karotenem - prowitaminą A oraz barwnikiem, który odpowiada za pomarańczowo-czerwony kolor marchewek. To właśnie on pozwala zachować w kartoflach kwas askorbinowy nawet pomimo gotowania we wrzątku.

Wystarczy wrzucić kawałek marchewki do gotujących się w wodzie ziemniaków, a rozpuszczający się w płynie beta-karoten zablokuje witaminę C przed wypłukiwaniem do wody, a tym samym traceniem jej. Co więcej, zyskujemy jeszcze jedną korzystną właściwości.

Przepis Magdy Gessler na żurekPrzepis Magdy Gessler na żurekCzytaj dalej

Marchewki są naturalnie słodkie, więc wrzucając je do ziemniaków dodatkowo je doprawiamy. Tak przygotowane pyrki w żadnym wypadku nie będą miały wyczuwalnego smaku marchewek, lecz delikatna słodycz znacznie zwiększy przyjemność, jaka płynąć będzie z jedzenia.

Jak gotować ziemniaki?

Jak czytamy na portalu haps.pl, dobrze wybrać ziemniaki o podobnych rozmiarach. To ułatwi nam proces gotowania i wszystkie ugotują się w podobnym czasie. Jeśli jednak nam się nie uda i trafi nam się kilka dużych ziemniaków, możemy je pokroić na mniejsze części, np. na ćwiartki.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy najprostszą recepturę na żurek Magdy Gessler. W tym tekście z kolei tłumaczymy, jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową oraz jak wydłużyć jej przydatność do spożycia.

Kartofle wrzucamy na wrzątek, dzięki czemu jeszcze bardziej ograniczymy wypłukiwanie mikroelementów. Woda winna być dobrze posolona, co przełoży się na znacznie bardziej intensywny smak gotowych ziemniaków.

Aby sprawdzić, czy ziemniaki są już ugotowane, wystarczy nakłuć je delikatnie widelcem. Gdy żebra sztućca gładko wbiją się w kartofel, warzywo jest ugotowane i można już je odcedzać. Następnie wystarczy dodać do nich odrobinę masła i koperku, a pyszny obiadowy dodatek jest gotowy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl; noizz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł