Ziemniaki we wspaniałym stylufacebook.com/JustEatingRealFood

Anielska rozkosz dla podniebienia, najlepsze pieczone ziemniaki. Dodatki sprawiają, że nie potrzebujesz na obiad nic więcej

Ziemniaki zazwyczaj są wykorzystywane jako dodatek do obiadu. Poniższy przepis sprawi, że nie będziesz musiał jeść nic innego. Przepyszne i banalne pieczone ziemniaczki zachwycą każdego smakosza.

Ziemniaki w Europie są stosunkowo świeżą nowinką. Pojawiły się dopiero w XVI wieku, lecz z początku były jedynie rośliną ozdobną. Mieszkańcy Starego Kontynentu musieli oswoić się z myślą, że bulwy ziemniaczane są jadalne i, przede wszystkim, smaczne. Kiedy jednak zdołali się przekonać, ziemniaki zaczęły pojawiać się na talerzach w najróżniejszych formach i smakach. Poniższy przepis jest tak dobry i tak sycący, że wystarczą dwa lub trzy, aby być w pełni najedzonym.

Pasuje do każdego obiadu i zawsze się udaje. Surówka z ogórków przypadnie do gustu całej rodziniePasuje do każdego obiadu i zawsze się udaje. Surówka z ogórków przypadnie do gustu całej rodzinieCzytaj dalej

Pieczone ziemniaki w nowej odsłonie

Kto nie lubi gotowanych i tłuczonych ziemniaków z masłem koło kotleta schabowego? Ich delikatny smak i zdolność nasycenia sprawia, że często są podstawowym elementem diety wielu ludzi. Niestety, tak jak wszystko co jemy często, po jakimś czasie może się znudzić. Wtedy warto urozmaicić sobie jadłospis o doskonałe pieczone ziemniaki faszerowane wędzonym boczkiem i żółtym serem. 2 sztuki wystarczą, aby nawet największy głodomor odłożył widelec z westchnieniem zadowolenia i nie mógł wcisnąć ani kęsa więcej.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ela natrafiła na przedziwnego grzyba i zamarła. Nie wolno go dotykać, jest cenny niewiarygodnie
  2. Tysiące Polaków dostaje identyczne SMS. Bardzo ważne dla wszystkich osób, które chcą wyjść z domu oraz turystów
  3. Nie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lata życia. Rozpoczęła kurację sokiem z popularnego warzywa, dziś czuje się znakomicie

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 100 gramów boczku
  • 3 plastrów żółtego sera
  • 100 gramów startego sera
  • 20 ml śmietanki
  • 1 papryka
  • pietruszka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie umyj i nakłuj widelcem. Włóż je do piekarnika na około 40 minut.
  2. Pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż go na patelni, aż będzie chrupiący i większość tłuszczu się z niego wytopi.
  3. Do boczku dodaj cebulę i smaż 5 minut.
  4. Upieczone kartofle przekrój na pół i łyżeczką wydrąż środek.
  5. Wydrążony miąższ połącz z serem, boczkiem, cebulą, posiekaną papryką, solą pieprzem i śmietanką.
  6. Farsz włóż do ziemniaków, a na ich wierzchu połóż po plastrze sera.
  7. Piecz aż ser zrumieni się. Po upieczeniu posyp z wierzchu siekaną pietruszką.
Zupełnie nieznane, cudowne zastosowanie soku z żurawiny. Jest zbawienny przy bardzo poważnej dolegliwościZupełnie nieznane, cudowne zastosowanie soku z żurawiny. Jest zbawienny przy bardzo poważnej dolegliwościCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Potwierdzone: ING wprowadza spore podwyżki dla klientów. Opłat nie sposób uniknąć
  2. Naukowcy podali nowy objaw koronawirusa. Najczęściej występuje u dzieci
  3. Potrzebujesz tylko 3 składników i 5 minut, by zrobić powalające ciasto bez pieczenia. Koleżanki będą błagać o przepis
  4. Obłędne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz skrywa sekretny składnik
  5. Kupowałeś ostatnio w Biedronce? Inspekcja sanitarna ostrzegła wszystkich, możesz mieć poważny problem
  6. Chwytający za serce występ w programie "Twoja Twarz Brzmi Znajomo". Odcinek, który przejdzie do historii

Źródło: onet.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł