Ziemniaki i ich gotowaniePixabay / congerdesign

Jak najszybciej ugotować ziemniaki? 1 trick bije na głowę wszystkie inne

Ziemniaki uchodzą za warzywo, które bywa niezastąpione w kulinariach. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez ich dodatku udanego obiadu. Każdy wie, że ziemniaki muszą się dosyć długo gotować. Na szczęście możemy coś zaradzić. Okazuje się, że wystarczy zalać ziemniaki wrzącą wodą.

Ziemniaki potrafią przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Walory tych niepozornych bulw sprawiają, że ciężko im się oprzeć. Czasami nie mamy jednak czasu na spędzanie dłuższego czasu w kuchni.

Jak szybko ugotować ziemniaki?

Wielu miłośników kulinariów chętnie sięga po ziemniaki. Niestety bulwy mogą gotować się nawet 30 minut. Z pewnością nie zawsze możemy pozwolić sobie na takie oczekiwanie. Cały proces możemy znacząco przyśpieszyć za pomocą wrzątku.

Ostatnio przedstawialiśmy tani i prosty sposób na obiad, w którym główną rolę grają ziemniaki. Tym razem przyjrzymy się procesowi gotowania. Okazuje się, że ziemniaki będą gotowe w 5-10 minut, jeżeli pokroimy je na niewielkie części i zalejemy wrzątkiem.

Nie da się ukryć, że ziemniaki gotowe w kilka minut są miłą odmianą. Niestety, takie rozwiązanie odbija się na ich pożywności. Zalanie ziemniaków wrzątkiem sprawia, że mają one mniej witaminy C niż po standardowym gotowaniu. Istnieją jednak jeszcze inne metody.

Nietrudno się domyślić, że samo pokrojenie ziemniaków na mniejsze kawałki sprawia, iż gotują się one znacznie szybciej. W związku z tym, jeżeli zależy nam na czasie, warto zastosować tę metodę. Jak jeszcze możemy przyśpieszyć gotowanie?

Ziemniaki będą gotowe w chwilę

Niektórzy smakosze, gotując ziemniaki, dodają do wody sodę oczyszczoną. Taki trik sprawi, że nasze bulwy szybciej będą gotowe do spożycia. Jednak nie zawsze mamy do dyspozycji sodę. Co możemy zaradzić w takiej sytuacji?

Mało kto spodziewałby się, że ziemniaki gotowane na parze robią się szybciej niż w wodzie. Nie jest nam nawet potrzebny żaden specjalny przyrząd. Wystarczy metalowy durszlak i garnek z przykrywką. Warto zauważyć, że ziemniaki w takim wydaniu zachowują więcej właściwości odżywczych.

Istnieje wiele sposobów na szybkie ugotowanie ziemniaków. Najmniej czasu zajmuje zalanie ich wrzątkiem. Jednak jeżeli chcemy, aby były jak najbardziej pożywne, wówczas warto wypróbować gotowanie na parze. Wybór metody zależy od nas.

Ziemniaki będą gotowe w mgnieniu oka. Warto jednak pamiętać o tym, że czasami mogą one wykipieć. Wówczas niezastąpione są babcine sztuczki, które pozwolą nam na uniknięcie zalania kuchenki i późniejszego sprzątania.

Kochasz kawę z mlekiem? Specjaliści alarmują, robisz sobie wielką krzywdęKochasz kawę z mlekiem? Specjaliści alarmują, robisz sobie wielką krzywdęCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: Wirtualna Polska

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł