Ziemniaki należy gotować odpowiednio długoneedpix.com/Hans (pixabay.com)

Popularny, okropny błąd w gotowaniu ziemniaków może mieć ponure konsekwencje. Wystrzegaj się go

Ziemniaki gotujemy praktycznie każdego dnia robiąc obiad dla całej rodziny. Musimy mieć na uwadze, aby przygotować je w odpowiedni sposób, ponieważ jeden błąd może mieć prawdziwie tragiczne konsekwencje. Wystrzegaj się go jak tylko możesz.

Ziemniaki królują na naszych stołach od bardzo długiego czasu. Gotujemy je przy wielu okazjach, jednak najczęściej wykorzystujemy je jako dodatek do obiadu. Czy to młode ziemniaczki czy chcemy zrobić puree, ziemniaki bardzo często zdobią nasze talerze obok mięska oraz surówki. Musimy pamiętać, aby nie popełniać tragicznego w skutkach błędu. Konsekwencje są straszliwe.

Jedz codziennie 2-składnikowe naleśniki z bananów. Po 2 tygodniach nie rozpoznasz się w lustrzeJedz codziennie 2-składnikowe naleśniki z bananów. Po 2 tygodniach nie rozpoznasz się w lustrzeCzytaj dalej

Ziemniaki należy gotować w odpowiedni sposób - inaczej narażamy wszystkich, którzy je spożywają

Kiedy spożyjemy surowego ziemniaka, musimy liczyć się z wieloma nieprzyjemnymi objawami zatrucia. Ból brzucha, gorączka, niestrawność czy nawet wymioty są efektami zatrucia pokarmowego surowym ziemniakiem. Za to, jak się czujemy po spożyciu surowego ziemniaka, odpowiada substancja o nazwie solanina. W bulwie ziemniaka jest jej najmniej, jednak nawet niewielkie jej ilości mogą nam zaszkodzić.

Dzisiaj grzeje:

  1. Włożyła jajka w skorupkach do piekarnika i piekła 30 minut. Rezultat okazał się nadzwyczajny
  2. Ile zarabia prezydent Andrzej Duda? Niektórzy na takie pieniądze muszą pracować cały rok

Kiedy śpieszymy się do pracy, bądź jakichkolwiek innych ważnych zajęć, nie przykładamy wielkiej uwagi do obiadu. Może się zdarzyć, że przytrzymamy ziemniaki w gotującej się wodzie za krótko, a tylko odpowiednie wygotowanie w wysokiej temperatura rozkłada solanine. Jeśli nie dogotujemy ziemniaków spożywamy obiad, który może nam zaszkodzić i niestety możemy narazić się na te same objawy co przy surowej bulwie.

Warto też pamiętać, że jeśli ziemniak zaczyna mieć zielone plamy i kiełkuje, ilość solaniny zwiększa się. Możemy go jeszcze użyć, jednak trzeba go dłużej gotować.

Najlepsze newsy:

  1. Rząd przedłużył zakaz o kolejne 30 dni. Duże ograniczenia aż do 12 czerwca
  2. Ministerstwo zdrowia przekazało najnowszą wiadomość dla obywateli. Ważne informacje
  3. Dodaj 15 kropli do wody i mleka. Wyrosną gigantyczne pomidory w przyśpieszonym tempie o smaku nie do opisania
  4. Robiąc kotlety rozbijasz mięso? Prawie wszyscy popełniają 1 okropny błąd
  5. Nie rób ogromnego błędu wylewając wodę po ugotowaniu jaj. Skorupki upiecz, sproszkuj i wykorzystaj
  6. Obostrzenie w Polsce przedłużone o kolejny miesiąc. Polacy będą wściekli

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Następny artykuł