

12 Stycznia 2021
Chcesz uzyskać złociście przypieczone ziemniaki? Dodaj do nich miód, oszałamiający efekt
Ziemniaki z dodatkiem miodu brzmią dość nietypowo. Jest to jednak rewelacyjne rozwiązanie, które pozwala osiągnąć te o idealnej chrupkości oraz złocistym kolorze. Przepis pozwoli wam stworzyć idealny dodatek do dań mięsnych czy rybnych. Przygotowanie chrupiących ziemniaków jest bardzo proste, a idealną zaprawę wykonacie już w kilka minut.
Ziemniaki stanowią idealny dodatek do różnego rodzaju potraw. Najczęściej z obiadem kojarzą nam się te z wody z dodatkiem koperku. Warto jednak wprowadzać pewne modyfikacje w swoim jadłospisie, dzięki czemu urozmaicimy spożywane posiłki.
Możemy podawać je przesmażone, wypieczone czy właśnie gotowane. Kto choć raz jadł te chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku ten wie, że nie ma niczego lepszego To idealny dodatek do soczystych mięs czy ryb. W towarzystwie surówki czy domowej sałatki będą stanowić pożywny posiłek, który zapewni nam kulinarne doznania na cały dzień. Jeśli zastanawiacie się, co jest tajemnicą idealnie chrupiących ziemniaków, miód może okazać się nieoceniony.
Ziemniaki z dodatkiem miodu
Choć samo połączenie brzmi dość nietypowo, warto spróbować tej kombinacji. Ziemniaki z dodatkiem miodu to nie tylko eksplozja smaków, ale również prozdrowotnych właściwości. Przypominamy o artykule na temat drogocennej wody z ziemniaków, którą najczęściej wylewamy po ich ugotowaniu. To ogromny błąd. Zarówno woda, jak i same w sobie ziemniaki, to źródło witamin i podstawowych wartości odżywczych.
Miód możemy wykorzystać do wielu smakowitych potraw, ale i naparów. Zazwyczaj kojarzymy go ze słodkim smakiem, który może pasować jedynie do słodkich dań. Nic bardziej mylnego. Od teraz na jego bazie przyrządzicie idealną zalewę do pieczonych ziemniaków, dzięki której będą one niebywale chrupiące i złociste. Podajemy przepis, który warto wykorzystać przy kolejnych, kulinarnych wariacjach. Więcej informacji na temat miodu znajdziecie tutaj.
Przepis na chrupkie ziemniaki z dodatkiem miodu
Składniki:
- 1 kg ziemniaków Irys ze skórką (dokładnie wyszorowanych), pokrojonych w tzw. łódeczki lub plastry o grubości 1-1,5 cm
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 30 g masła
- świeże listki tymianku
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Po 0,5 łyżeczki przypraw:
- wędzona papryka
- granulowany czosnek
- suszona natka pietruszki
- suszona cebula
- estragon
Sposób przygotowania:
Wykonanie naszej potrawy zaczynamy od zagotowania wody w garnku. Solimy ją, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy ziemniaki.Po 4 minutach odcedzamy je i pozostawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, a w rondelku roztapiamy masło wraz z olejem. Kiedy mieszanka przestygnie, przelewamy ją do czystej miski i dodajemy łyżkę miodu. Ziemniaki przekładamy do tak przygotowanej zaprawy. Dosypujemy również wszystkie przyprawy.
Należy zadbać o to, żeby każdy ziemniak był idealnie obtoczony w przyprawach. Na blaszce do pieczenia rozkładamy papier, a na nim przygotowane ziemniaki. Można posypać je również ząbkami czosnku czy pokrojoną w talarki cebulą.
Całość pieczemy przez około 20 minut, sprawdzając miękkość ziemniaków. Jeśli staną się za mało chrupiące z wierzchu, warto włączyć termoobieg. Po wyjęciu potrawy z piekarnika możemy posypać całość świeżymi listkami tymianku. Życzymy smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Pij ją codziennie rano na czczo. Niesamowite efekty
- Kosztują ok. 3 zł. Potrafią zupełnie zmienić smak jajecznicy
- Lubisz burgery? Właśnie wprowadzono ogromną zmianę
- Źródło: kuchnia.wp.pl
Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:
Następny artykuł