Ziemniaki w przepysznej odsłonieWikipedia / Aurus Sy / CC 0

Rewolucyjny przepis na ziemniaki hasselback. Dzięki 1 dodatkowi zachwycisz wszystkich

Ziemniaki potrafią być niezwykle smakowite. Niemal wszyscy je uwielbiają. Okazuje się, że można przygotować je w znacznie ciekawszej odsłonie. Idealnym przykładem są ziemniaki hasselback. Wszyscy domownicy będą nimi zachwyceni, jeżeli z wierzchu oprószysz je serem.

Ziemniaki hasselback są nie lada specjałem, któremu ciężko się oprzeć. Ponacinane, pieczone bulwy z przyprawami same w sobie są przepyszne, jednak zyskają głębię smaku, jeżeli dodamy do nich ser. Efekt powala na łopatki.

Ziemniaki, które podbiją serca najbliższych

Nie da się ukryć, że ziemniaki odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Przeważnie wykorzystujemy je jako dodatek do dań, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować z nich osobny posiłek. Z pewnością warto zwrócić uwagę na ziemniaki hasselback.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak zrobić zapieczone ziemniaki z mięsem mielonym. Tym razem sięgniemy po przepis rodem ze Szwecji. Ziemniaki w takiej odsłonie pozostają na długo w pamięci, a dodatek sera dostarczy nam niecodziennych wrażeń smakowych.

Ziemniaki hasselback są proste w przygotowaniu. Nawet osoby, które rzadko oddają się kulinarnym aktywnościom, dadzą sobie radę z tą recepturą. Lista składników jest bardzo krótka i większość z nich znajdziecie we własnej kuchni.

  • 15 ładnych ziemniaków o podobnym kształcie
  • 50 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • zioła prowansalskie

Ziemniaki hasselback - niezawodny przepis

Na początku dokładnie myjemy ziemniaki. Jeżeli ich skórka jest ładna, wówczas ich nie obieramy. W przeciwnym wypadku lepiej to zrobić. Ziemniaki nacinamy tak, aby powstały bardzo cienkie plastry. Należy uważać, by ich nie przeciąć do końca.

Wyciskamy ząbki czosnku i umieszczamy je na patelni razem z masłem. Kiedy już się roztopi, dodajemy do mieszanki przyprawy. Smarujemy nią każdego ziemniaka. Masło z dodatkami powinno dostać się również między szczeliny.

Ziemniaki wykładamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Nasz specjał powinien piec się przez 20 minut. Po tym czasie ziemniaki oprószamy startym serem. Ziemniaki wstawiamy z powrotem do piekarnika na 30 minut.

Nie da się ukryć, że ziemniaki w takiej odsłonie są niecodziennym frykasem, którem nie wzgardzą nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy. Idealnie komponują się z sosem czosnkowym. Jeżeli lubisz ziemniaki, koniecznie sprawdź jak zrobić z nich proste i pyszne kotleciki.

Poznaliśmy listę składników wrzucanych przez Gessler do rosołu i zaniemówiliśmy. Mało kto tak gotujePoznaliśmy listę składników wrzucanych przez Gessler do rosołu i zaniemówiliśmy. Mało kto tak gotujeCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: Moje gotowanie

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł