Ziemniakipixabay.com/susannp4

Ekspresowy sposób na obieranie ziemniaków bez obieraczki. Skórki dosłownie same schodzą

Ziemniaki kojarzą się przede wszystkim z pysznym obiadem, ale niestety też z ich długim przygotowywaniem. Szczególnie jeśli mowa o obieraniu. Jak się okazuje, dzięki nacięciu ich dookoła i ugotowaniu w mundurkach, skórka będzie odchodzić sama. Ten mało popularny trik sprawi, że usprawnimy swoje kulinarne działania. Dzięki temu obieranie ich stanie się prostsze niż kiedykolwiek.

Ziemniaki należą do tych warzyw, które bezapelacyjnie tworzą nasz codzienny jadłospis. Tak naprawdę możemy wykorzystać je niemalże do wszystkiego. Jesteśmy w stanie przygotować z nich nie tylko dodatek do mięsnych czy rybnych potraw, ale i osobne danie.

Kuchnia polska to przede wszystkim schabowy z ziemniakami i mizerią, placki ziemniaczane z gulaszem po węgiersku czy zapiekanki ziemniaczane z dodatkiem mięsiwa. Poza tym, że warzywo jest naprawdę smaczne, jest również bardzo zdrowe. Przypominamy o artykule, w którym znajdziecie przepis na idealne placki ziemniaczane. Znajdziecie go tutaj.

Zanim jednak będziemy cieszyć się smakiem przygotowanej potrawy, należy zabrać się za obieranie ziemniaków. Ta czynność potrafi zająć nam nawet kilkanaście minut i co więcej, wielu z nas uważa ją za wyjątkowo męczącą. Okazuje się, że jest na to pewien sposób. Pewien trik pozwala nam przygotować ziemniaki w kilka minut. Dzięki temu rozwiązaniu obierają się same.

Ziemniaki są pełne prozdrowotnych właściwości

Tak naprawdę nie doceniamy właściwości tego warzywa. Wielu z nas spożywa je jedynie ze względu na smak. Warto wiedzieć, co zyskuje nasz organizm dzięki regularnemu spożywaniu ziemniaków.

Piorunujące działanie herbaty z korzenia pietruszki. W kilka chwil pożegnasz się z przykrymi dolegliwościamiPiorunujące działanie herbaty z korzenia pietruszki. W kilka chwil pożegnasz się z przykrymi dolegliwościamiCzytaj dalej

Ciekawostką jest, że mają w sobie więcej witaminy C niż jabłka, a to owoce najczęściej kojarzymy z bogactwem witamin. Jeśli chodzi o kaloryczność, ziemniaki mają około 5 razy mniejszą kaloryczność niż kasze czy makarony. Niesprawiedliwie zatem owiane zostały złą sławą. Ich nadmierną kaloryczność zawdzięczamy jedynie mięsom czy sosom, z którymi podajemy przygotowane ziemniaki.

Obfitują one w wiele wartości odżywczych. Między innymi wyróżniamy potas, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Znajdujący się w warzywie magnez jest budulcem zębów i kości, poprawiając przy okazji przemianę materii. Co więcej, łagodzi stany zmęczenia i nadmierny stres. Nie zabrakło również wapnia, żelaza czy fosforu. To również elementy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Sposób na szybkie obranie ziemniaków

Najlepszym sposobem na sprawne obranie ziemniaków jest ugotowanie ich w mundurkach. Zanim jednak wrzucimy je do wody, należy naciąć skórkę dookoła na około pół centymetra głębokości. Linia przecięcia powinna się ze sobą łączyć, aby trik się udał.

Kiedy wszystkie ziemniaki będą już ponacinane, należy zalać je wrzątkiem i wstawić do gotowania. Po tej czynności ziemniaki odcedzamy i zalewamy zimną wodą. To bardzo ważny krok.

Po kilku minutach wyjmujemy ziemniaki z wody i przechodzimy do ich obierania. Ku naszemu zdziwieniu skórki będą odchodzić same. Od teraz obieranie ziemniaków nie będzie stanowić dla was żadnego problemu. Warto korzystać z takich trików na co dzień. Dzięki temu usprawnimy nasze kulinarne działania.W tym artykule pisaliśmy o tym, w jaki sposób przygotować chrupiące i złociste ziemniaki. Będą stanowić idealny dodatek do obiadu czy kolacji.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mamadu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł