Ziemniaki jakich nie jadłeś wcześniejScreen filmu na kanale Kuchnia Marzenki na YouTube

Najszybsza, najpyszniejsza i oszałamiająco serowa zapiekanka ziemniaczana. Możemy jadać ją codziennie, nigdy się nie znudzi

Ziemniaki w zaskakująco pysznym wydaniu. Wystarczy zapiec je z serem i kilkoma innymi składnikami, aby uzyskać prawdziwą bombę smaku. Dzięki temu jest tak pyszna, że praktycznie nigdy się nie znudzi.

Ziemniaki najczęściej jemy w formie puree, dlatego istnieje ryzyko, że po jakimś czasie mogą nam zbrzydnąć. Zbyt mocno poznajemy ten smak i nie sprawia nam już żadnej przyjemności. Z poniższą zapiekanką jest całkowicie inaczej. Duża ilość sera i karmelizacja sprawiają, że ciężko się od niej oderwać nawet po dłuższym czasie.

Lepszy niż z pudełka, cudowny i niezapomniany kopiec kreta. Domowa receptura jest o niebo smaczniejsza i zdrowszaLepszy niż z pudełka, cudowny i niezapomniany kopiec kreta. Domowa receptura jest o niebo smaczniejsza i zdrowszaCzytaj dalej

Ziemniaki nigdy nie smakowały lepiej

Zapiekanka jest doskonałym sposobem na wykorzystanie produktów, które zalegają w lodówce, lecz ciężko zrobić z nich pełnoprawny obiad. Połączenie ich w jednym daniu bardzo często skutkuje osiągnięciem pysznego smaku i bardzo sycącego posiłku.

Ziemniaki wraz z serem, przyprawami, mlekiem i śmietaną tworzą kaloryczną, lecz wyjątkowo satysfakcjonującą ucztę. Co więcej, potrawa ta smakuje praktycznie każdemu, a ci, którzy ja próbują, zawsze chcą więcej. Ciężko znaleźć lepiej smakujące zapiekane ziemniaki. Pyszną wersję tej zapiekanki znajdziecie na kanale Kuchnia Marzenki na YouTube.

Większość z nas wszystkie potrzebne składniki trzyma w lodówce. Tak naprawdę wystarczą resztki, z których korzystaliśmy w ciągu ostatnich kilku dni. Kluczem do przygotowania zapiekanki w odpowiedni sposób jest dobre dobranie temperatury. Musi być wystarczająco wysoka, by zrumieniła powierzchnie i ugotowała ziemniaki, a zarazem na tyle niska, aby nic się nie spaliło.

Dzisiaj grzeje:

  1. Miękkie, soczyste i jednocześnie wyraziste w smaku schabowe. Sprytna sztuczka polega na posmarowaniu schabu uwielbianą przyprawą
  2. Niestety, zła wiadomość dla Polaków wracających do kraju. Tysiące ludzi może mieć problemy w podróży
  3. Dodaj do syropu z cebuli 1 składnik. Wzmocnisz jego działanie i pozbędziesz się uciążliwej dolegliwości

Jeśli chcesz zachwycić swoich domowników czymś pysznym - po prostu stosuj się do kroków podanych poniżej. Receptura jest banalnie prosta i tania, więc każdy może ją z łatwością wykonać.

Przepis na zapiekankę z ziemniakami i serem

Składniki:

  • 450 g ziemniaków
  • por
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g żółtego sera
  • 50 g mozzarelli
  • 20 g parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 150 ml śmietany 18% tłuszczu
  • 150 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku

Zacznij od starcia każdego z serów. Parmezan warto zetrzeć na najmniejszych oczkach, ponieważ jego krucha charakterystyka najlepiej się do tego sprawdzi. Mozzarellę warto kupić w twardej, podsuszonej wersji. Choć kulki tego sera także się nadadzą, blok z mniejszą zawartością wody jest znacznie lepszy.

Ziemniaki obierz i wrzuć do garnka z osoloną i wrzącą wodą. Gotuj je 10 minut, aby były jeszcze twarde. Odcedź je z wody i odstaw do ostudzenia. Pora pokrój w cienkie plasterki. Kiedy pyrki będą już na tyle chłodne, że można utrzymać je w dłoni, także pokrój je w plastry. Pietruszkę posiekaj.

Na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wyłóż jedną warstwę plastrów ziemniaka. Połóż na nich część pora, serów oraz pietruszki. Następnie powtórz całość, aż skończą ci się składniki.

Mleko wymieszaj z solą, pieprzem, śmietaną i zgniecionym czosnkiem. Zalej miksturą zawartość naczynia i posyp z wierzchu resztką sera. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50 minut.

Ania Starmach zrewolucjonizowała przepis na placki ziemniaczane, postanowiła pominąć jeden składnik. Teraz są chrupiące jak marzenieAnia Starmach zrewolucjonizowała przepis na placki ziemniaczane, postanowiła pominąć jeden składnik. Teraz są chrupiące jak marzenieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Szpital odmówił przyjęcia 12-letniej dziewczynki. Powód decyzji woła o pomstę do nieba
  2. Poruszające słowa właściciela spalonego mieszkania. Jego lokal został podpalony podczas Marszu Niepodległości
  3. Jesienią pijasz tylko warzywne soki? Ogromny błąd, stokroć lepszy jest sok jabłkowy, posiada zdumiewające zalety
  4. Prawdziwa "bomba witaminowa". Przepyszna surówka z buraków, ogórków kiszonych i popularnych owoców
  5. 3 tricki i porada Gessler sprawią, że sałatka jarzynowa będzie jeszcze lepsza w smaku. Nie przestaniesz jej jeść
  6. Dalmatyńczyk miał zostać mamą 3 szczeniaków. Ale gdy zaczął się poród, wszystkim opadły szczęki
  7. Kolejny apel do ministra rolnictwa. Tym razem pojawiła się prośba o 6-letnie odroczenie zakazu

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł