Ziemniaki mogą przydać nam się o wiele bardziej niż myśleliśmyYouTube.com/ Dorota Kamińska

Nigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu ziemniaków. Jest cenna z 5 imponujących powodów

Ziemniaki po gotowaniu pozostawiają wodę, która pełna jest wielu składników odżywczych, które ziemniaki oddały do płynu. Jest przydatna nie tylko w kuchni, ale także w wielu innych aspektach życia. Następnym razem podczas gotowania bulw nie wylewaj jej do zlewu, lecz wykorzystaj w świetnym celu.

Ziemniaki skrywają w sobie więcej niż myślisz. Ich właściwości w czasie gotowania przechodzą do wody, dlatego tak zdrowe i polecane są ziemniaki w mundurkach. Skórka nie pozwala przeniknąć składnikom odżywczym z ziemniaków do wody. Jeśli jednak gotujemy je bez skóry, zdecydowanie nie powinniśmy pozbywać się wody. Zawiera się w niej mnóstwo użytecznych substancji, które warto użyć również poza kuchnią.

Ocet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturęOcet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturęCzytaj dalej

Ziemniaki mogą być nie tylko jedzeniem. Ich działanie docenimy także w ogrodzie czy kosmetyce

Gotowanie produktów w wodzie jest szybkim sposobem obróbki cieplnej, lecz pozostawia wiele do życzenia. Podczas podgrzewania do wody przenika ogromna ilość ważnych substancji i wylewając ją pozbywamy się także jej cennej zawartości. Co ciekawe, woda po ziemniakach może być użyta na wiele różnych sposobów, o których mało kto wie.

Dzisiaj grzeje: 1. Cudowny przepis na pierogi po polsku, pyszniejsze niż ruskie. Tajemnicą jest obłędny farsz

2. Rząd nie chce się ugiąć, zakaz handlu w niedziele zostaje. Według Emilewicz nie ma powodów, żeby został zawieszony

Jeśli twoje włosy są łamliwe i suche, wymocz je w wodzie po ziemniakach. Witaminy wzmocnią włosy i nadadzą im lśniącej barwy. CO ciekawe, taka odżywka może je ściemnić, jeśli stosowana będzie długo i regularnie. Płyn po gotowaniu pełny jest minerałów, które idealnie nadają się do nawożenia roślin. Podlej nią kwiaty w ogrodzie, a szybko zauważysz jak wspaniale rosną.

Jeśli domowe sprzęty kuchenne pokrywają się białym osadem lub rdzą, wymocz je i wyszoruj w wodzie po ziemniakach. Skrobia ułatwia czyszczenie i nadaje połysku. Jeśli chcesz, aby sos pieczeniowy był bardziej gęsty, nie dodawaj do niego mąki. Wlej do niego pół szklanki wody po ziemniakach, która naturalnie zawiera dużą ilość skrobi. Dzięki niej zagęścisz sos i nadasz mu kremowej i aksamitnej konsystencji.

Najlepsze newsy:

  1. Do czego służy msza święta? Wielu katolików może być oburzonych, rzecznik Episkopatu rozwiewa wątpliwości
  2. Wiadomość z Chin, jakiej nie spodziewał się nikt. Czy dokonali właśnie przełomu dla całego świata?
  3. Truskawki tanieją, ale nie mamy powodów do radości. Słowa eksperta mogą zasmucić
  4. Lubisz surówkę z marchewki i jabłka? Popularność zdobywa jej odmieniona wersja, pomidory grają w niej główną rolę
  5. Nigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu ziemniaków. Jest cenna z 5 imponujących powodów
  6. Panika w świecie sportu. Słynny zawodnik mógł zarazić inne gwiazdy COVID-19

Źródło: parenting.pl

Następny artykuł