Pieczone ziemniakiWikipedia / autor: Silar / Licencja: CC 4.0

Bajecznie pyszne ziemniaki z grilla. Wystarczy oliwa i kilka przypraw

Ziemniaki z grilla są naszymi ulubieńcami. Ten przepis pokazuje jak wykonać je prosto i szybko. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do aromatycznej karkówki i innych grillowanych mięs.

Ziemniaki towarzyszą nam niemal codziennie podczas obiadu. Uwielbiamy ich uniwersalny smak pasujący do większości potraw. Ziemniaki są niezwykle sycące, dlatego stanowią doskonałe uzupełnienie posiłku. Podczas grillowania nie musimy z nich rezygnować. Ziemniaki z rusztu będą doskonale komponować się z pozostałymi potrawami, a ich przyrządzenie jest bajecznie łatwe. Dymny smak grilla budzi w nas skojarzenia z ziemniakami z popiele, którymi zajadaliśmy się jako dzieci i sprawia, że doskonale znane warzywo smakuje jeszcze lepiej.

Weszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomocWeszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomocCzytaj dalej

Przepis na wyśmienite ziemniaki z grilla

Ziemniaki nie tylko rewelacyjnie smakują, zachwycają także swoim nieprzeciętnym wyglądem. Dzięki prostemu trikowi podczas ich krojenia sprawimy, że pyszne dodatki będą wyczuwalne w każdym kęsie. Danie doskonale sprawdzi się, jeśli na przyjęciu gościmy jaroszy, którzy unikają potraw mięsnych. Grillowane ziemniaki możemy połączyć z delikatnym sosem jogurtowym, dzięki czemu będą pełniły rolę samodzielnego dania.

Przygotuj:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków
  • 6 drobno pokrojonych ząbków czosnku
  • suszony rozmaryn
  • słodką paprykę w proszku
  • kminek
  • oliwę
  • sól, pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Idealnie chrupkie ogórki kwaszone. Wszystko przez 1 skladnik
  2. Ważne zmiany dla emerytów i rencistów już w mocy. Nawet 3732,10 zł więcej do świadczenia

Ziemniaki dokładnie myjemy i pozostawiamy skórkę. Wzdłuż ziemniaka robimy nacięcia - uważając by w trakcie tej czynności nie przekroić go na pół. Kawałeczki czosnku wkładamy w środek ziemniaka, tak by znalazły się w każdym kęsie. Ziemniaki polewamy oliwą oraz posypujemy przyprawami. Ziemniaki pojedynczo zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Ziemniaki powinny być gotowe w ciągu około 30 min. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy są wystarczająco miękkie. Gotowe ziemniaki wykładamy na półmisek i od razu serwujemy. Ważne w tym przepisie jest, aby ziemniaki były tej samej wielkości, mamy wtedy pewność, że będą upieczone w tym samym czasie.

Najlepsze newsy:

  1. Justyna Żyła nie wytrzymała. Wyciąga kolejną broń przeciwko Piotrowi po tym, jak ujawnił ich prywatną korespondencję
  2. Autobus stanął w płomieniach na europejskim lotnisku. Ewakuacja terminala [film]
  3. Wielki luksus czy nie? Kasia Cichopek pochwaliła się zdjęciem kuchni, fani podzieleni
  4. Włożył różę w ziemniaka. Po siedmiu dniach złapał się za głowę, uzyskał niemożliwy efekt
  5. Bezdomna kobieta poprosiła Zbigniewa Wodeckiego o jedzenie. Nieprawdopodobny gest artysty poruszy każdego
  6. Justyna Żyła odpowiedziała na mocny wpis męża. Szybko usunęła swoją wiadomość, ale w internecie nic nie ginie

Źródło: Kuchnialidla

Następny artykuł