Ziemniaki jak z ogniskaPixabay / aireandcalderchick

Kulinarne mistrzostwo - ziemniaki pieczone w piekarniku, które smakują jak z ogniska. Od razu poczujesz smak beztroskich, wakacyjnych chwil

Ziemniaki z ogniska są uwielbianym przysmakiem, który kojarzy się nam głównie z okresem wakacyjnym. Odrobina letnich smaków jest w zasięgu ręki również jesienią. Ziemniaki w tym wydaniu smakują obłędnie. Zamiast ogniska wykorzystamy piekarnik.

Ziemniaki niejednokrotnie potrafiły przyprawić nas o szybsze bicie serca. Nie inaczej jest w przypadku bulw prosto z ogniska. Ich smak jest niepowtarzalny, jednak może ona zagościć w naszych domostwach. Wystarczy użyć tego przepisu.

Najprostsza surówka z kapusty i kukurydzy, która smakuje każdemu. Pasuje na każdą okazjęNajprostsza surówka z kapusty i kukurydzy, która smakuje każdemu. Pasuje na każdą okazjęCzytaj dalej

Ziemniaki jak z ogniska

Każdy kto chociaż raz jadł ziemniaki z ogniska, przeważnie doskonale pamięta ten letni przysmak. Ciężko znaleźć osobę, która wzgardziłaby bulwami w takim wydaniu. Mało kto spodziewałby się, że niemal identyczne ziemniaki możemy przygotować samodzielnie.

Ziemniaki w takiej formie charakteryzują się chrupiącą skórką i obłędnym aromatem. Do złudzenia przypominają wakacyjny specjał prosto z ogniska. Smakosze, którzy chętnie zaznaliby odrobiny lata w listopadzie, powinni wykorzystać ten przepis.

Receptura na ziemniaki jak z ogniska jest banalnie prosta. Nikt nie powinien mieć z nią większych problemów. Lista składników jest krótka i większość smakoszy będzie je miała w swojej kuchni. Co nam będzie potrzebne?

  • ziemniaki
  • mąka
  • sól

Dzisiaj grzeje:

  1. Można go było znaleźć w apteczkach naszych babć. Niezawodny syrop z szyszek jest jak zastrzyk zdrowia dla osłabionego organizmu
  2. NIK ostrzega: Niepokojący raport znad Morza Bałtyckiego. Najpoważniejsza sytuacja może być nad Zatoką Gdańską
  3. Pierogi inaczej, pokochasz je jeszcze bardziej niż tradycyjne. Wszystko przez niesamowitą chrupkość i rozpływający się w ustach farsz

Ziemniaki o smaku wakacji

Ziemniaku w tym wydaniu są bardzo proste w przygotowaniu. Nikt nie powinien mieć z nimi najmniejszych problemów. Na początku piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Następnie chwytamy za nasze ziemniaki i starannie je myjemy.

Sól mieszamy z mąką w proporcji 1 do 2. Umyte i mokre ziemniaki obtaczamy w takiej panierce. Każdą bulwę nakłuwamy widelcem lub wykałaczką. Warto o tym pamiętać, ponieważ niezrobienie tego może poskutkować rozsadzeniem ziemniaka.

Ziemniaki wykładamy na formie do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Obróbka cieplna powinna trwać od 40 do 60 minut. Kluczowa jest wielkość ziemniaków. Kiedy już są gotowe możemy przystąpić do zajadania.

Nie da się ukryć, że ziemniaki w takiej odsłonie są nie lada smakołykiem. Możemy traktować je jako dodatek do mięs lub niezależną przekąskę. Oczywiście do przepis można modyfikować zgodnie z preferencjami. Dodatkowe przyprawy z pewnością urozmaicą klasyczne ziemniaki.

Mówiono o nim Mówiono o nim "cebula czarownic", tymczasem jest silnym naturalnym antybiotykiem. Ma niebywałe prozdrowotne właściwościCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

      1. Całkowita zmiana systemu testów na koronawirusa w Polsce? Zaskakujące zalecenia Polskiej Akademii Nauk
      2. Był martwy przez 45 minut. Dalszy bieg zdarzeń nawet lekarze nazywają cudem
      3. Jesienią częściej niż zwykle jesz imbir? Miej się na baczności, możesz sobie poważnie zaszkodzić
      4. Najlepsza możliwa surówka z kapusty pekińskiej. Jest ważny powód, aby ją jeść
      5. Syrop z pietruszki czyści tętnice jak odkurzacz. Efekty kuracji odczujesz już po 20 dniach
      6. Uwaga, niebezpieczne zwierzę uciekło z hodowli. Mieszkańcy Warszawy muszą mieć się na baczności
      7. Produkował nielegalnie na wiejskim odludziu. Policjanci odkryli gigantyczne ilości niebezpiecznych substancji

Źródło: Kuchenny Kredens

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł