Ziemniaki doskonale sprawdzą się w prostych kotletach.wikimediacommons/Magalia /CC BY 3.0

Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich kotlety na następny dzień, rodzina będzie zachwycona

Ziemniaki zwykle gotujemy w nieco większych ilościach, przez co czasem nie wiadomo, co z nimi zrobić. Co prawda zwykle planujemy kopytka lub kluski śląskie, ale niekiedy nawet one mogą się nam znudzić. Wówczas koniecznie spróbujcie obłędnie pysznych ziemniaczanych kotletów.

Ziemniaki kochamy właściwie w każdej postaci - bez względu na to, czy stanowią jedynie dodatek do obiadu, czy też robimy z nich cudowne kluski i pierogi ruskie. Możliwości jest mnóstwo, także wtedy, gdy nie zdołamy zjeść ugotowanych warzyw z poprzedniego dnia. Jakiś czas temu polecaliśmy przepyszne i bardzo proste krokiety, które zrobimy błyskawicznie. Tym razem odkryliśmy jednak równie pyszne danie - ziemniaczane kotlety.

Najczęstszy błąd podczas kiszenia ogórków. Sprawdź, jak go uniknąćNajczęstszy błąd podczas kiszenia ogórków. Sprawdź, jak go uniknąćCzytaj dalej

Ziemniaki z poprzedniego dnia w oka mgnieniu zmienisz w cudowne kotlety. Polecamy świetny przepis

Ziemniaki z obiadu dają pole do popisu każdemu doświadczonemu smakoszowi. Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, co z nich zrobić, i zawczasu planowały kopytka, kluski śląskie czy pyzy. Dziś zdarza się, że mamy dużo mniej czasu na przygotowanie tych potraw, ale nie oznacza to bynajmniej, że powinniśmy wyrzucić resztki z obiadu. Ugotowane ziemniaki, zrumieniona cebulka i przyprawy wystarczą, by jarskie kotlety rozpływały się w ustach.

Dzisiaj grzeje:

  1. Weszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomoc
  2. ZUS wygadał się jak powiększyć swoją emeryturę. Rozwiązanie jest proste, a wiele osób nie korzysta

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • średnie jajko
  • cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki oleju
  • garść siekanego szczypiorku
  • ulubione przyprawy: zioła czy pieprz ziołowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki trzeba zmielić w maszynce lub przepuścić je przez praskę.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju.
  3. W misce mieszamy ziemniaki z cebulką, mąką, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane.
  5. Formujemy kotleciki i panierujemy je w bułce tartej.
  6. Smażymy na niewielkim ogniu na złoty kolor.
  7. Podajemy z surówką i ulubionym sosem - czosnkowym albo tatarskim.

Najlepsze newsy:

  1. Tony Halik zostawił kopertę, którą żona miała spalić po jego śmierci. Zajrzała jednak do środka i zamarła, kiedy zobaczyła zawartość
  2. Oburzające sceny nad Morskim Okiem. Aż przykro patrzeć
  3. Z łatwością uprawia nieziemskie borowiki na balkonie i w ogródku. Dzięki banalnej miksturze z miliardami zarodników grzybów
  4. Sandra kupiła pierogi w Biedronce i zagotowała się z wściekłości. Fatalnymi szczegółami podzieliła się z internautami
  5. Idealnie chrupkie ogórki kwaszone. Wszystko przez 1 składnik
  6. Justyna Żyła nie przestaje zaskakiwać. Po kłótni z Piotrem pokazała swoje ciało przed tysiącami internautów (FOTO)

Źródło: aniagotuje.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł