Ziemniaki w nowej odsłonieWebniusy.com/ Eckhard Polesny

Zostały ci ziemniaki po obiedzie? Zrobisz z nich niesamowicie sycące i smaczne danie, tzw. bratkartofle

Ziemniaki z ostatniego obiadu wyjątkowo łatwo zamienić w przepyszny posiłek. Niezwykle sycące i pyszne danie jest banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć swojski obiad.

Ziemniaki zostają często w nadprogramowych ilościach po obiedzie, ponieważ ciężko ocenić, ile trzeba tak naprawdę ugotować dla całej rodziny. Kiedy ilość ugotowanych bulw przekroczyła możliwości konsumpcyjne domowników nie należy ich wyrzucać i marnować żywności. Warto przygotować tak zwane bratkartofle, czyli prosty przepis na smażone ziemniaczki z dodatkami. Łatwy i szybki przepis w przygotowaniu smakuje praktycznie każdemu smakoszowi.

Fatalne informacje dla grzybiarzy. Zima nagle zapuka do naszych drzwi, synoptycy prognozują 70 cm śnieguFatalne informacje dla grzybiarzy. Zima nagle zapuka do naszych drzwi, synoptycy prognozują 70 cm śnieguCzytaj dalej

Ziemniaki po obiedzie zamień w majstersztyk na talerzu

Bratkartofle wywodzą się z Niemiec skąd przybyły i podbiły serca mieszkańców Śląska, Warmii, Mazur i innych części Polski. Tradycyjnie przygotowuje się je z ugotowanych wcześniej kartofli, podsmażonych na smalcu z dodatkiem cebulki. Wiele osób dodaje do nich także sadzone jajka tworząc bardzo pożywne, acz wyjątkowo kaloryczne danie, które nie powinno być jedzone zbyt często.

Składniki:

  • 600 gramów ziemniaków
  • 400 gramów kiełbasy wędzonej
  • 2 cebule
  • sól
  • olej
  • koperek
  • rozmaryn
  • pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. 5 minut i ani chwili dłużej, najszybsze ciasto na świecie. Wygląda niczym z najlepszej cukierni, a smak zachwyca
  2. 14 osób nie żyje, nie mieli szans, wszystko działo się błyskawicznie. Dramatyczne wiadomości ze świata
  3. Ewa Wachowicz w nietypowy sposób świętuje urodziny. Ciężko uwierzyć, ile lat kończy gwiazda kulinariów

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Odstaw kartofle do całkowitego wystygnięcia.
  • Cebulę obierz i posiekaj w drobna kostkę.
  • Kiełbasę pokrój w pół talarki.
  • Na rozgrzany olej włóż cebulę i szklij ja przez około 5 minut.
  • Do cebuli dodaj kiełbasę i smaż, aż będzie ładnie zarumieniona
  • Na patelnię wrzuć pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki i smaż, aż ziemniaki także nabiorą złotego koloru.
  • Dodaj przyprawy i podawaj gorące.
Ekspedientka powiedziała, co myśli o godzinach dla seniorów. Jej słowa nie wszystkim się spodobająEkspedientka powiedziała, co myśli o godzinach dla seniorów. Jej słowa nie wszystkim się spodobająCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. W lesie przy Toruniu odnaleziono skarb. Miejsce odkrycia było pilnowane przez kilka dni przez członków grupy poszukiwawczej
  2. Zostawiła córkę na chwilę samą. Po powrocie oniemiała, wszystko się nagrało
  3. Sok z kiszonych buraków jest niezwykle cenny dla zdrowia. Niebywałe, na co pomaga
  4. Udka pieczone z kapustą wychodzą delikatne, mięciutkie, smakują jak ambrozja. Przepis jest prześwietny
  5. W swojej kuchni znajdziesz produkt, dzięki któremu Twoje pranie będzie białe i pachnące. Za klika złotych, a efekt jak z pralni chemicznej
  6. Strasznie ją wyzywali ze względu na wygląd. Niewiarygodne, jak dzisiaj wygląda panna młoda ze zdjęcia

Źródło: Kuchnia WP

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł