Ziemniaki - dlaczego kipią?Pixabay / Antonio_Cansino

Dlaczego ziemniaki kipią? Zastosuj babcine sztuczki, a w ogóle nie będą kipieć

Ziemniaki są jednym z najczęściej wybieranych dodatków obiadowych. Przeważnie decydujemy się na gotowanie. Największym rozczarowaniem jest kipiąca woda. Reakcja jest spowodowana dodatkiem soli. Babcie radziły sobie z tym mankamentem przy użyciu oleju lub drewnianej łyżki.

Nie da się ukryć, że ziemniaki należą do grona najpopularniejszych warzyw. Można przygotować je na najróżniejsze sposoby, jednak największym zainteresowaniem cieszą się bulwy gotowane w wodzie. Niestety, zdarza jej się czasami kipieć.

Placki ziemniaczane po rosyjsku skrywają obłędne nadzienie. Z łatwością je zrobisz, smakują jak ambrozjaPlacki ziemniaczane po rosyjsku skrywają obłędne nadzienie. Z łatwością je zrobisz, smakują jak ambrozjaCzytaj dalej

Ziemniaki i problem kipiącej wody

Prawdopodobnie każdy smakosz gotując ziemniaki przekonał się o tym jakie zamieszanie może wywołać kipiąca woda. Tego typu zjawisko spowodowane jest dodatkiem soli. Właśnie ona wchodzi w reakcję z wodą.

Nietrudno zauważyć, że nie tylko ziemniaki kipią. Dzieje się tak również z makaronem. Podczas gotowania sól wiąże się z cząsteczkami wody. Właśnie wtedy następuje wyrzut energii, który przyczynia się do brudzenia kuchenki. W najgorszym przypadku woda może zalać ogień. Wyciek gazu może mieć opłakane skutki.

Ziemniaki lub makaron bez dodatku soli mogą wywołać smutek u wielu smakoszy. Oczywiście nie musimy z niej rezygnować. Okazuje się, że najlepiej sprawdzą się sposoby naszych babć. Jak zawsze są one niezawodne.

Nie od dziś wiadomo, że nasze babcie znały się na kulinariach jak nikt inny. Nie jest zatem zaskakującym, że wiedziały co robić, aby ziemniaki nie kipiały w trakcie gotowania. Kluczowy okazuje się olej i drewniana łyżka.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najszybsza sałatka z najzdrowszym produktem świata. Wzmacnia organizm i smakuje nieziemsko
  2. Doda przeszła samą siebie. W egzotycznym kraju zafundowała mieszkańcom odważne widoki. "Postawiłam na skromność"
  3. Ale moc. Przepis na syrop z cebuli, czosnku, imbiru, miodu i kurkumy na przeziębienia i odporność

Babcine triki na kipiące ziemniaki

Gotujące się ziemniaki nie przyczynią się do kuchennego rozczarowania, jeżeli do wody oprócz soli dodamy odrobinę oleju. Wówczas nie powinno dojść do kipienia, z uwagi na utrudnienie reakcji między solą i gorącą wodą.

Dodatek oleju nie wpłynie na walory smakowe, które posiadają ziemniaki. Najlepiej dodać dwie łyżki na każdy litr wody. Powinna być ona zimna. Nie da się ukryć, ze taki trik jest niezwykle użyteczny. Jeżeli nie chcemy używać oleju mamy jeszcze jedno rozwiązanie.

Drewniana łyżka na kipiące ziemniaki? Brzmi dosyć absurdalnie, jednak efekty mówią same za siebie. Sztuciec kładziemy nad wodą, opierając go na garnku. Woda nie powinna przekroczyć takiej bariery.

Oczywiście warto również pamiętać o tym jak prawidłowo gotować ziemniaki. Najlepiej wrzucać je do gotującej się wody i dopiero wówczas dodać sól. Wtedy zachowają najwięcej składników odżywczych i będą najsmaczniejsze.

Krokiety na święta mrozić usmażone czy nie? W panierce czy bez? Podajemy najlepszy przepisKrokiety na święta mrozić usmażone czy nie? W panierce czy bez? Podajemy najlepszy przepisCzytaj dalej

Zobacz także na w naszych serwisach:

  1. Skandaliczne zdjęcie obiegło internet. Szpital się tłumaczy
  2. Pamiętacie serial “Doktor Quinn”? Wiemy, co teraz robi Erika Flores, odtwórczyni roli Coleen Cooper
  3. Najszybsza sałatka z najzdrowszym produktem świata. Wzmacnia organizm i smakuje nieziemsko
  4. Dodajesz lubczyk do rosołu? Cudownie, ale w dwóch sytuacjach koniecznie z niego zrezygnuj
  5. Krokiety na święta mrozić usmażone czy nie? W panierce czy bez? Podajemy najlepszy przepis
  6. Suczka nie przestawała lizać właścicielki po nosie. Próbowała ją ostrzec, wizyta u lekarza wyjawiła całą prawdę
  7. Dokładnie 7 dni na złożenie wniosku o dopłatę. Tysiące osób mogą otrzymać pomoc

Źródło: Sztosowe

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj nasze proste przepisy na idealne, jesienne potrawy:

Następny artykuł