Ziemniaki w formie przekąski zachwycą wszystkich.youtube/ SkutecznieTv

Niewiarygodne jak przepyszną przekąskę zrobisz tylko z jednego ziemniaka. Danie przebija smakiem frytki i talarki razem wzięte

Ziemniaki smakują świetnie właściwie niezależnie od tego, co z nich ugotujemy. Latem uwielbiamy młode ziemniaki z koperkiem czy utłuczone z masłem, które są najlepszym dodatkiem do obiadu, ale gdy już zjemy je setny raz, mamy czasem ochotę na coś nowego lub kulinarne eksperymenty. Tym bardziej, że ziemniaki są tak pożywne i zdrowe, że czasem nie potrzeba nam już innych składników, by zrobić zarówno obiad dla całej rodziny, jak i przekąskę. Jeśli macie ochotę na nowe przepisy i prostą przekąskę, polecamy coś, co może przebić nawet frytki i inne ziemniaczane frykasy.

Ziemniaki znajdują się zwykle w każdej kuchni, na każdej liście zakupów i są najczęstszym dodatkiem do obiadu. Doceniamy je jednak tak bardzo, że doskonale wiemy, że warzywa same w sobie są wystarczająco pożywne i pyszne, a by to odkryć, wystarczy je tylko odpowiednio przyrządzić. Większość z nas gromadzi od razu większe ilości warzywa, o czym pisaliśmy niedawno. Dlatego jesteśmy pewni, że zjecie je chociażby na dzisiejszy obiad. W końcu nic nie przebije smaku ziemniaków w mundurkach czy pieczonych w ognisku, żadne dodatki nie są już właściwie potrzebne, gdy takie danie ląduje na talerzu, wystarczy tylko odrobina soli. Dla wszystkich miłosników ziemniaków mamy jednak przepis, o którym mogli do tej pory nie słyszeć.

Wysyp fusy z kawy w ogrodzie. Pozbędziesz się bardzo uciążliwych szkodnikówWysyp fusy z kawy w ogrodzie. Pozbędziesz się bardzo uciążliwych szkodnikówCzytaj dalej

Ziemniaki mogą być nie tylko dodatkiem do obiadu lub daniem, ale też przepyszną i łatwą do przygotowania przekąską. Polecamy obłędnie pyszne ziemniaki po szwedzku

Ziemniaki to kolejny po fasolce, bobie i truskawkach uwielbiany smak, głównie w lecie, ale nie tylko, bo przez cały rok gotujemy, pieczemy i smażymy ziemniaki. Co ciekawe, nie muszą być one jednak tylko dodatkiem do drugiego dania, bo nie od dziś przyrządzamy z nich pyszne placki. Dla ciekawskich smakoszy mamy jednak doskonały pomysł na przekąskę - wystarczy nawet jeden ziemniak na głowę, by błogi uśmiech pojawił się na twarzach domowników.

Dzisiaj grzeje: 1. Wysyp fusy z kawy w ogrodzie. Pozbędziesz się bardzo uciążliwych szkodników
2. Rafał zamówił na wakacjach w Juracie obiad. Cena na paragonie za placki ziemniaczane poraża

Składniki:

  • ziemniaki - odmiana specjalna do pieczenia,
  • olej roślinny,
  • masło,
  • sól, pieprz,
  • ewentualnie bułka tarta.

Przygotowanie:

Kilka ziemniaków - wystarczy nawet jeden na jednego domownika - obieramy i myjemy. Każdą sztukę nacinamy tak, jakbyśmy chcieli pokroić go na 3-4 mm plasterki, ale nie przecinamy warzyw do końca. Tak nacięte ziemniaki ponownie płuczemy i suszymy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym albo brytfannie wysmarowanej lekko olejem i z wierzchu również smarujemy je olejem, najlepiej przy pomocy pędzelka. Oprószamy grubo solą i pieprzem. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ziemniaki pół godziny. Po tym czasie smarujemy roztopionym masłem tak, żeby dostało się między nacięcia. Ponownie wstawiamy do pieca na 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie i zrumienione - czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Możemy posypać ziemniaki ulubionymi przyprawami, na przykład kminkiem albo rozmarynem.

Najlepsze newsy:

  1. Wielka radość w domu Rozenek. Zdjęcie syna pojawiło się w sieci, wszystkiego najlepszego
  2. Bardzo smutna wiadomość obiegła media. Katarzyna Dowbor jest nieuleczalnie chora
  3. Rafał zamówił na wakacjach w Juracie obiad. Cena na paragonie za placki ziemniaczane poraża
  4. Niesamowicie oryginalne kotlety mielone, rozpływają się w ustach. Dzięki pieczeniu w piekarniku
  5. Tajemny dodatek do rosołu, który zupełnie odmienia jego smak. Nie chodzi o warzywa ani przyprawy, dodaje go również Ewa Wachowicz
  6. Panika w świecie sportu. Słynny zawodnik mógł zarazić inne gwiazdy COVID-19

Źródło: mojegotowanie.pl

Następny artykuł