

24 Lipca 2020
Starłaś ziemniaki i nie chcesz żeby ściemniały? Znamy 4 banalne metody, dzięki którym unikniesz problemu
Ziemniaki są jednym z najbardziej podstawowych produktów jakie spożywają Polacy. Niestety, podczas ścierania lub obierania bardzo łatwo o ciemnienie bulw, które później nie wyglądają apetycznie. Istnieją 4 banalne metody, dzięki którym pozbędziesz się problemu.
Ziemniaki w polskiej kuchni mają szczególne miejsce. Wykorzystujemy je w dziesiątkach przepisów, które w większości nie udałyby się bez ich udziału. Równie często spożywamy je samodzielnie, kiedy zdobią nasze talerze w formie tłuczonych ziemniaczków albo młodych okazów posypanych koperkiem. Niestety, ziemniaki dość łatwo ciemnieją i nie wyglądają już tak apetycznie. Jak się przed taką sytuacją bronić? Podajemy 4 banalnie proste metody.
Ziemniaki robią się czarne? Reaguj szybko
Tarte ziemniaki, na chociażby placki ziemniaczane, ciemnieją zatrważająco szybko. Wystarczy kilka minut, a cała miska szarzeje i wygląda nieapetycznie. Bulwy zmieniają kolor za sprawą polifenoli, które reagują z tlenem w powietrzu. Kiedy ziemniaki mają dostęp do tlenu zachodzi reakcja chemiczna, która choć nie ma wpływu na smak warzywa, odbarwia go. Istnieją 4 proste metody, które eliminują utlenianie się ziemniaków.
Dzisiaj grzeje:
Dzisiaj grzeje:
Po pierwsze najłatwiej jest włożyć ziemniaki do chłodnej wody zaraz po obraniu. Niestety, kiedy trzemy ziemniaki nie mamy jak zalać ich wodą, wtedy potrzebne są odrobinę bardziej zaawansowane i wyszukane metody. Jedna z nich jest dodanie łyżki kwaśnej śmietany. Kwaśny odczyn spowalnia szybkość zachodzenia reakcji, a odrobina śmietany, która pokrywa ziemniaki, ogranicza dostęp do powietrza.
Kolejny sposób polega na dodaniu odrobiny mąki ziemniaczanej lub skrobi. Niewielka ilość nie zmieni konsystencji ani smaku, lecz stanie się barierą, która ochroni polifenole przed działaniem tlenu. Analogicznie do śmietany, równie dobrym rozwiązaniem jest zalanie ziemniaków sokiem z cytryny. Niestety, ten patent nie jest idealny, ponieważ łatwo jest przesadzić i potrawa będzie kwaśna. Dlatego też nie zalecamy korzystania z cytrusa.
Najlepsze newsy:
- Ujawniono największe sekrety Jarosława Kaczyńskiego. Gdy nikt nie patrzy dzieją się niesłychane rzeczy
- Magdalena Ogórek wolałaby zapomnieć o nagraniu sprzed lat. Właśnie pojawiło się w sieci
- Tragedia na południu Polski. Dwie osoby nie żyją, nic nie dało się zrobić
- Pikantna surówka z marchewki posmakuje każdemu. Wystarczą 3 ząbki czosnku i dodatek, który każdy ma w lodówce, by stworzyć obłędny miks
- Steczkowska jest załamana, żali się. Wydała oszczędności, nie stać jej na remont kuchni
- Koniecznie dodaj ją do ciasta drożdżowego. Efekty zadziwią, nie będziesz już robić inaczej
- Fatalny wypadek młodych gwiazdorów. Nie żyje dwóch 20-latków, wszystko przez alkohol
Źródło: pikio
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł