Ziemniaki ciemnieją? Użyj ciekawych trików, aby zniwelować problempeakpx.com/ Creative Commons Zero - CC0

Starłaś ziemniaki i nie chcesz żeby ściemniały? Znamy 4 banalne metody, dzięki którym unikniesz problemu

Ziemniaki są jednym z najbardziej podstawowych produktów jakie spożywają Polacy. Niestety, podczas ścierania lub obierania bardzo łatwo o ciemnienie bulw, które później nie wyglądają apetycznie. Istnieją 4 banalne metody, dzięki którym pozbędziesz się problemu.

Ziemniaki w polskiej kuchni mają szczególne miejsce. Wykorzystujemy je w dziesiątkach przepisów, które w większości nie udałyby się bez ich udziału. Równie często spożywamy je samodzielnie, kiedy zdobią nasze talerze w formie tłuczonych ziemniaczków albo młodych okazów posypanych koperkiem. Niestety, ziemniaki dość łatwo ciemnieją i nie wyglądają już tak apetycznie. Jak się przed taką sytuacją bronić? Podajemy 4 banalnie proste metody.

Dramatyczne doniesienia o mistrzu olimpijskim. Poszedł do lasu na grzyby, zrozpaczona rodzina wezwała pomocDramatyczne doniesienia o mistrzu olimpijskim. Poszedł do lasu na grzyby, zrozpaczona rodzina wezwała pomocCzytaj dalej

Ziemniaki robią się czarne? Reaguj szybko

Tarte ziemniaki, na chociażby placki ziemniaczane, ciemnieją zatrważająco szybko. Wystarczy kilka minut, a cała miska szarzeje i wygląda nieapetycznie. Bulwy zmieniają kolor za sprawą polifenoli, które reagują z tlenem w powietrzu. Kiedy ziemniaki mają dostęp do tlenu zachodzi reakcja chemiczna, która choć nie ma wpływu na smak warzywa, odbarwia go. Istnieją 4 proste metody, które eliminują utlenianie się ziemniaków.

Dzisiaj grzeje:

Dzisiaj grzeje:

      1. Pierwszy raz od 10 lat, rekordowa podwyżka dla wszystkich. Emeryci będą zadowoleni?
      2. Gotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnka
      3. 500 plus nie jako gotówka, ale jako bon? Szefowa ZUS: pracujemy nad różnymi rozwiązaniami

Po pierwsze najłatwiej jest włożyć ziemniaki do chłodnej wody zaraz po obraniu. Niestety, kiedy trzemy ziemniaki nie mamy jak zalać ich wodą, wtedy potrzebne są odrobinę bardziej zaawansowane i wyszukane metody. Jedna z nich jest dodanie łyżki kwaśnej śmietany. Kwaśny odczyn spowalnia szybkość zachodzenia reakcji, a odrobina śmietany, która pokrywa ziemniaki, ogranicza dostęp do powietrza.

Kolejny sposób polega na dodaniu odrobiny mąki ziemniaczanej lub skrobi. Niewielka ilość nie zmieni konsystencji ani smaku, lecz stanie się barierą, która ochroni polifenole przed działaniem tlenu. Analogicznie do śmietany, równie dobrym rozwiązaniem jest zalanie ziemniaków sokiem z cytryny. Niestety, ten patent nie jest idealny, ponieważ łatwo jest przesadzić i potrawa będzie kwaśna. Dlatego też nie zalecamy korzystania z cytrusa.

Najlepsze newsy:

      1. Ujawniono największe sekrety Jarosława Kaczyńskiego. Gdy nikt nie patrzy dzieją się niesłychane rzeczy
      2. Magdalena Ogórek wolałaby zapomnieć o nagraniu sprzed lat. Właśnie pojawiło się w sieci
      3. Tragedia na południu Polski. Dwie osoby nie żyją, nic nie dało się zrobić
      4. Pikantna surówka z marchewki posmakuje każdemu. Wystarczą 3 ząbki czosnku i dodatek, który każdy ma w lodówce, by stworzyć obłędny miks
      5. Steczkowska jest załamana, żali się. Wydała oszczędności, nie stać jej na remont kuchni
      6. Koniecznie dodaj ją do ciasta drożdżowego. Efekty zadziwią, nie będziesz już robić inaczej
      7. Fatalny wypadek młodych gwiazdorów. Nie żyje dwóch 20-latków, wszystko przez alkohol

Źródło: pikio

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł