

24 Sierpnia 2020
Zniewalająca babka ziemniaczana, cudowny smak dzieciństwa, o głowę bije wszystkie współczesne potrawy
Ziemniaki zapieczone w formie babki to prawdziwy klasyk z dzieciństwa. Kartoflaka jadaliśmy bez żadnych dodatków, jedynie popijając pysznym kefirem albo mlekiem. Jeden kęs tej potrawy przenosi nas w beztroskie czasy, w których proste jedzenie było tym najpyszniejszym.
Ziemniaki obecnie nie są traktowane z należytym szacunkiem. Najczęściej robi się z nich frytki, które mimo że są smaczne, pozbawiają je całkowicie smaku. Kartoflak, czyli babcia ziemniaczana jest hołdem składanym ku najbardziej uniwersalnemu warzywu w kuchni. Danie zachwyca swoją bezpretensjonalną prostotą, która stawia smak ziemniaków na pierwszym miejscu. Dzień, w którym kartoflak pojawiał się na stołach był zawsze wielkim świętem. Nieważne jak wielka była blaszka została przygotowana, zawsze wyjadaliśmy go do ostatniego okruszka.
Babka ziemniaczana - najprostsze na świecie dzieło sztuki
Do kartoflaka mamy niebywały sentyment, ponieważ to jedno z tych dań, które po prostu zapisały się w naszej pamięci. Kultowe połączenie boczku i ziemniaków jest niezwykle sycące i wspaniale sprawdza się dla każdego, kto potrzebuje wiele energii. Przygotowanie babki ziemniaczanej nie jest trudne, w końcu nasze mamy i babcie wiedziały jak szybko przyrządzać niezwykłe smakołyki dla wygłodniałej rodziny.
Potrzebujesz:
- 1 kg ziemniaków
- 2 pętka kiełbasy, którą lubisz
- 200 gram boczku wędzonego
- 2 jaja
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek zwykłej mąki pszennej
- sól, pieprz
- kilka plasterków ulubionej szynki
Dzisiaj grzeje:
- Rok szkolny przesunięty o dwa tygodnie? Minister MEN odpowiedział wszystkim rodzicom
- Gwiazda jest załamana po wyrzuceniu z Pytania na śniadanie. Zastąpi ją Kasia Cichopek, kulisy zwalają z nóg
- Grupa nastolatków znalazła 24-karatowe złoto. Pieniądze czekały na odkrycie ponad tysiąc lat
Ziemniaki myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pamiętajmy, żeby odlać płyn, który powstaje w wyniku ścierania - dzięki temu babka będzie zwarta i przepyszna. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka oraz mąkę, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni, tak aby uwolnić cały ich smak. Wystudzone dodajemy do masy, a następnie ją przyprawiamy do smaku. Dno blaszki do pieczenia wykładamy plasterkami szynki, a na nie wylewamy masę ziemniaczaną. Babkę ziemniaczaną pieczemy około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Gotową babkę możemy podawać w dowolny sposób. Są tacy, którzy uwielbiają polewać ją ketchupem, inny wolą delikatny sos czosnkowy. Wybór należy do ciebie i twoim kubków smakowych. Przepis na genialny kartoflak znajdziesz także na platformie Youtube na kanale Obiad dla taty.
Najlepsze newsy:
- Prawdziwa przyczyna śmierci Marii Czubaszek. Ujawniono kilka faktów, wielu nie zdawało sobie sprawy
- Jechali za granicę, za miesiąc mieli wziąć ślub. Nowe fakty o tragedii, o której usłyszała cała Polska
- Kamery uchwyciły wszystko. Magda Gessler pobiła się ze współpracownikami
- Wspaniałe wieści z Biedronki. Brawo, wszystkie panie przyklasną z radością
- Schabowe inaczej, spróbuj przepisu Ewy Wachowicz na chrupiące i soczyste kotlety. W sam raz na niedzielny obiad z rodziną
- Leo Messi na wylocie z FC Barcelony? Klub już teraz szuka następcy, padło na znane nazwisko
Źródło: smacznepotrawy
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!
Następny artykuł