Ziemniaki w nowej odsłoniepixabay.com/cegoh

Chrupiąca skórka, oszałamiający aromat i mięciutkie wnętrze - idealne pieczone ziemniaki, nie ma lepszego przepisu

Ziemniaki wcale nie muszą być podane tylko w formie tłuczonych lub całych z wody. Pieczenie pociętych w łódeczki bulw pozwala uzyskać niespotykany dotąd aromat, chrupiącą skórkę i delikatne, rozpływające się w ustach wnętrze. Przepis jest banalny, a jego wykonanie nie zajmie ci dużo czasu.

Ziemniaki podczas obiadu są jednym z trzech kluczowych elementów. Choć oczywiście pierwsze skrzypce gra mięso w różnorakiej formie, ziemniaki zapewniają największą sytość po posiłku. Z pewnością wieloletnie jedzenie ich w takiej samej formie mogło się znudzić i nie sprawiają już tak wielkiej przyjemności co kiedyś. Od dzisiaj wszystko się zmieni - pieczone pyrki wprowadzą wielki powiew świeżości, a domownicy będą błagać ciebie o kolejną dokładkę, więc zrób ich duży zapas.

Zaczęło się dzisiaj, klienci już stoją w kolejkach w Biedronce. Tak pięknych sprzętów kuchennych za grosze dawno nie byłoZaczęło się dzisiaj, klienci już stoją w kolejkach w Biedronce. Tak pięknych sprzętów kuchennych za grosze dawno nie byłoCzytaj dalej

Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem

Większość osób kiedy wkłada ziemniaki do piekarnika, popełnia karygodny błąd. Polewają je tłuszczem, posypują przyprawami i liczą, że tak przygotowane warzywo wyjdzie idealnie smacznie. Niestety, skórka nie staje się chrupka, a wnętrze ziemniaków wcale nie przechodzi smakiem dodatków. Aby uzyskać oczekiwany efekt, należy na samym początku podgotować je w osolonej wodzie. Wystarczy kilka minut, aby zewnętrzna część stała się miękka, a następnie przygotować je zgodnie z dalszymi krokami przepisu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Słowa Gessler już okrzyknęli bzdurą roku. Zaczęło się od zdjęcia ciążowego brzucha córki, matki nie pozostawiły na niej suchej nitki
  2. Polsat alarmuje. Warto się spieszyć. Ostatni tak swobodny dzień dla podróżnych
  3. Sałatka, którą nazywają "polską jesienią", a niewiele osób ją próbowało. Prosta, tania i zrobisz ją z produktów, które na pewno masz w kuchni

Składniki:

  • dwa kilogramy ziemniaków typu B
  • 10 łyżek oleju lub oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 łyżeczki suszonej cebuli, drobno zmielonej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w łódeczki lub 1 cm kostkę.
  2. Przełóż ziemniaki do garnka, zalej wodą, dodaj sól i gotuj je około 7-8 minut.
  3. Odcedź warzywo (zrób to jak najdelikatniej, aby ziemniaki się nie rozpadły) i odłóż je na talerz, by trochę przestygły.
  4. W miseczce połącz olej, zmiażdżony czosnek, pieprz, wędzona paprykę, suszoną cebule i odrobinę soli. Wymieszaj marynatę dokładnie.
  5. Do dużej miski włóż ziemniaki, zalej je marynatą i delikatnie wymieszaj.
  6. Ułóż je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
  7. Piecz przez 30 minut, podawaj gorące.
Fatalny finał zakupów, pani Barbara prosto z supermarketu trafiła do sądu. Właśnie zapadł wyrok, kara może wprawić w osłupienieFatalny finał zakupów, pani Barbara prosto z supermarketu trafiła do sądu. Właśnie zapadł wyrok, kara może wprawić w osłupienieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

    1. Blisko 140 tys. Polaków ruszyło po dodatkowe wsparcie. Można dostać nawet 31,8 tys. zł
    2. Wstrząsające wyznanie Anny Muchy. Chyba nikt się go nie spodziewał
    3. Sięgała po dorodnego borowika i zamarła, zobaczyła leśnego potwora. Alicja uciekła jak najdalej od strasznego miejsca
    4. Najgorsza rzecz, jaką możesz zrobić swojemu organizmowi zaraz po przebudzeniu. Chodzi o jedzenie i picie
    5. Pij rano zamiast kawy, dodaje jeszcze więcej energii i opóźnia procesy starzenia. Jej niezliczone właściwości odczujesz już po paru dniach
    6. Pola Raksa gwiazdą “Czterej pancerni i pies”. Tak dzisiaj wygląda gwiazda serialu

Źródło: magicznyskladnik.pl


Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł