Ziemniaki obrane ze skórki okazują się ogromnym błędem.pixabay/MarkoPaak

Większość osób jest w ogromnym błędzie i obiera ziemniaki przed gotowaniem. Straty są niewyobrażalne

Ziemniaki najczęściej dokładnie obieramy, bo tak można je przygotować pozornie najłatwiej. Większość osób pozbawia je skórki, kroi na mniejsze kawałki i gotuje w lekko osolonej wodzie do miękkości, bo tak robiły nasze mamy, babcie i prababcie, więc ten sposób wydaje się nam najlepszy. Okazuje się, że tym razem babcine sposoby nie są wcale najlepsze, bo niepozorna skórka jest bardzo cenna.

Ziemniaki do obiadu zazwyczaj przygotowujemy w najprostszy możliwy sposób, czyli pozbawiamy je skórki, zwłaszcza, jeśli nie są to młode warzywa w sezonie, i gotujemy, by zrobić z nich puree czy polać masłem i posypać koperkiem. W końcu taki sposób przyrządania warzyw znamy najlepiej, jeszcze z kuchni naszych mam, więc mało kto wpada na pomysł, by ugotować je inaczej. Tymczasem zdecydowanie warto zmienić swoje dawne przyzwyczajenia.

Pozornie proste wyzwanie. Niemal nikt nie odpowie na pytanie dobrzePozornie proste wyzwanie. Niemal nikt nie odpowie na pytanie dobrzeCzytaj dalej

Ziemniaki obrane ze skórki okazują się ogromnym błędem. Wyjaśniamy, dlaczego nie warto obierać ich przed gotowaniem

Ziemniaki są chyba najpopularniejszym obiadowym dodatkiem, dlatego gotujemy je niezwykle często. Może nam się więc wydawać, że o ich przyrządzniu wiemy już wszystko i poznaliśmy najlepsze techniki gotowania. Od czasu do czasu dietetycy i inni specjaliści do spraw żywienia potrafią nas czymś zaskoczyć. Stało się tak także w przypadku ziemniaków. Okauzje się, że większość z nas niesłusznie obiera je przed gotowaniem.

Dzisiaj grzeje:

1. Magda Gessler podała przepis na kotlety schabowe. Ich sekret tkwi w nietypowym szczególe
2. Znamy już marki aut najczęściej kradzione przez złodziei w Polsce. Możliwe, że twoje też jest na liście

Pozbawianie ziemniaków pozornie niesmacznej i twardej skórki jest okropnym błędem, z którym warto jak najszybciej skończyć, bo to właśnie w tej części warzywa kryje się całe bogactwo cennych składników. Zewnętrzna część ziemniaka zawiera najwięcej witamin i wszystkich wartości odżywczych. Równie dużo jest ich też tuż pod skórką, dlatego grube obieranie ziemniaków sprawia po prostu, że wyrzucamy do kosza wszystko, co najcenniejsze. Wystarczy jednak tylko ugotować ziemniaki w całości i obrać je potem, by w bulwach pozostały najzdrowsze składniki odżywcze.

Najlepsze newsy:

  1. Rafał Trzaskowski podjął pilną decyzję po tragicznym wypadku autobusu w Warszawie. Ważne informacje z samego miejsca zdarzenia
  2. Tragedia, 143 osoby nie żyją. Wiadomość z Polski wyciska łzy z oczu, przykre
  3. Szybko sprawdź swoje rachunki, Biedronka może wypłacić ci pieniądze. Chodzi o produkty, które kupujemy codziennie
  4. Wysyp ogromnych grzybów, wszystko przez ostatnie ulewy. Wiemy, gdzie jest ich najwięcej
  5. Oburzająca i skandaliczna cena za kotlety schabowe na wakacjach w Zakopanem. Mocno podnosi ciśnienie turystom
  6. Już w niedzielę Legia Warszawa może zostać mistrzem Polski. Wystarczy spełnić kilka warunków

Źródło: buzz.gazeta.pl

Następny artykuł