Surowe ziemniaki, co się stanie jeśli je zjesz?Pixabay.com

Prawda o zjedzeniu surowego ziemniaka jest inna niż wszyscy myśleli? Efekty mogą być druzgocące

Niestety, ziemniaki wykorzystywane są przez niektóre osoby nie tylko jako produkt kulinarny. Część osób, szczególnie młodzież stosuje to warzywo, żeby sztucznie wywołać chorobę i uniknąć na przykład sprawdzianu w szkole. Jednak skutki podobnego postępowania mogą być druzgocące.

Surowe ziemniaki mogą nam bardzo zaszkodzić. Ale tylko po spełnieniu pewnych kryteriów. Jeśli myślisz, że skończy się na gorączce, możesz się mocno pomylić.

Bajecznie prosty sposób na gotowanie ziemniaków 4 razy szybciej. Ugotujesz nawet w 5 minutBajecznie prosty sposób na gotowanie ziemniaków 4 razy szybciej. Ugotujesz nawet w 5 minutCzytaj dalej

Co się stanie jak zjesz surowe ziemniaki?

Większość osób spodziewa się, że spożycie surowego ziemniaka wywołuje ból brzucha, gorączkę, przewlekłą biegunkę i wymioty. Wszyscy, którzy tak myśleli, mylili się. Nie zawsze tak się dzieje, od czego to zależy? Pewne znaczenie mają mechanizmy obronne organizmu, ale o wszystkim decyduje stężenie 2 toksycznych substancji wydzielających się z ziemniaków. Chodzi mianowicie o solaninę i chaconinę. Zjedzenie ich razem z kartoflem może mieć opłakane skutku dla organizmu.

Mylili się ci, którzy sądzili, że zaszkodzić mogą wszystkie ziemniaki. Zazwyczaj nic się nie dzieje, kiedy zjemy ten produkt bez obróbki termicznej. Problem zaczyna się wtedy, kiedy kartofle były źle przechowywane, np. poddane działaniu słońca. Jeśli bulwa robi się zielona, tzn, że taki ziemniak jest trujący i zawiera wspomniane wcześniej toksyny.

Dzisiaj grzeje: 1. Kiwi jest najzdrowszym owocem świata. Zjesz 1 dziennie i zauważysz 9 piorunujących zmian w organizmie

2. Nie żyje wyjątkowy podróżnik i łowca przygód. Jego książki czytały miliony, wielka strata

Co jeszcze znajduje się w surowych ziemniakach? Niestety bakterie, takie jak E. coli czy salmonella, który mógłby przeniknąć do pyry z wody lub gleby. Zarazki te wchłaniają się też podczas uprawy, zbioru czy pakowania. Na szczęście gotowanie eliminuje te bakterie. Zjedzenie surowych kartofli naraża na przeniknięcie do organizmu tych bakterii. Mogą one wywołać rozstrój żołądku, skurcze brzucha, gorączkę czy biegunkę.

Spożycie tego warzywa w stanie surowym może wywołać również wiele innych dolegliwości za sprawą skrobi, która jest niestrawna. Trzeba się liczyć z ryzykiem długo trwających wymiotów. Trzeba pamiętać, że najbardziej niebezpieczne dla zdrowia są ziemniaki z zielonymi naleciałościami na bulwie.


Najlepsze newsy:

Źródło: zaradnik.pl

Następny artykuł